Četvrtak, 25.04.2024.

AstraZeneca kupuje američkog proizvođača lijekova za 39 milijardi dolara

Nedjelja, 13.12.2020. | Biznis

Farmaceutska kompanija AstraZeneca objavila je da kupuje američku kompaniju za razvoj lijekova Alexion. Sporazum je vrijedan 39 milijardi dolara.

AstraZeneca PLC sa sjedištem u Engleskoj, kompanija koja je uključena u jedan od napora da se razvije vakcina protiv Covida-19, objavila je u subotu da koristi kombinaciju novca i dionica za akviziciju kompanije Alexion Pharmaceuticals Inc. iz Bostona.

Odbori obje kompanije jednoglasno su odobrili transakciju, koja još uvijek treba regulatorno odobrenje i odobrenje dioničara. Očekuje se da će se posao zaključiti u trećem kvartalu 2021. godine.

“Ova akvizicija omogućava nam da ojačamo svoje prisustvo u imunologiji,” rekao je izvršni direktor AstraZenece Pascal Soriot , prenosi AP.

AstraZeneca i Univerzitet Oxford zajednički su razvili vakcinu protiv koronavirusa koju britanski i kanadski regulatori procjenjuj. Napori dvije kompanije vremenski se podudaraju s onima američkog Pfizera i njemačkog BioNTecha koji su već dobili neka odobrenja za hitne slučajeve, te još jedne američke biotehnološke kompanije Moderna.