Utorak, 22.10.2024.

Bajrović za Press: Bit ćemo primorani zatvoriti hotele! Čeka se odluka Vlade FBiH

Četvrtak, 09.07.2020. | BiH | Biznis | Najnovije | Vijesti

Zatvaranje državnih granica, nemogućnost kretanja i putovanja stranog i domaćeg stanovništva, zatvaranje barova i restorana, doveli su do nesagledivih gubitaka u turističkom sektoru, gdje je zabilježen 100% pad prometa 5 mjeseci u nizu, što je neminovno dovelo i do gubitka radnih mjesta u ovom sektoru.

Ovakva situacija stavila je pod znak pitanja opstanak privrednih subjekata u turizmu  ukoliko ne bude adekvatne reakcije nadležnih institucija.

“Trenutno govorimo o opstanku naših hotela i kompanija. Hotelska grupacija Europe bilježi milionske gubitke. Sve rezervacije su otkazane do 2021. godine. Hoteli su prazni, a radnici su jos uvijek u radnim odnosima.  Dosta većih hotela u Sarajevu je već zatvoreno. Ukoliko se granice hitno ne otvore i ukoliko se sredstva za stabilizaciju privrede hitno ne preusmjere za financijsku pomoć hotelskom sektoru bit ćemo primorani zatvoriti najuglednije hotele u Sarajevu koji su bili temelj za razvoj bosanskohercegovačkog turizma i koji su godinama doprinosili svjetskoj promociji Sarajeva i Bosne i Hercegovine u svijetu”, izjavila je za Press Berina Bajrović izvršni direktor Europa grupacije.

Usljed pandemije koronavirusa, sektor turizma i privrednici u turizmu su pogođeni do te mjere da je opstanak ove privredne grane doveden u pitanje: “Više nego ikad, neophodna je saradnja sa resornim ministarstvima na više nivoa vlasti, kako bismo zajedničkim snagama, znanjem i trudom, pokušali spasiti turizam u našoj zemlji, i vratiti mu status vodeće privredne grane u razvojnom smislu.”

Hitno otvaranje granica, subvencioniranje iznosa minimalnih plata radnika i pripadajućih doprinosa za privredna društva u turizmu najmanje do 2021. godine,  subvencioniranje  100% iznosa za troškove vode, struje, gasa, odvoza smeća (režijski troškovi), nastalih u periodu od 01.04.2020. pa sve do 01.04.2021.godine., oslobađanje od plaćanja svih javnih davanja po tipu parafiskalnih nameta (TV taksa, taksa na istaknutu reklamu, i slično), do 01.04.2021.godine. su samo neke od hitnih mjera koje zahtjevamo”, istakla je Bajrović.