Subota, 20.04.2024.

Aerodrom Istanbul zabilježio najviše letova u Evropi

Ponedjeljak, 07.12.2020. | Biznis

Aerodrom Istanbul između 28. novembra i 4. decembra zabilježio je najviše letova u Evropi, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema podacima Evropske organizacije za sigurnost zračnog prometa (EUROCONTROL), na Aerodromu Istanbul 1. decembra su obavljena 423 leta, 2. decembra 498, narednog dana 483 i potom 570 letova.

Također, na Aerodromu Istanbul je 28. novembra ostvaren 471 let, 29. novembra 542, i 30. novembra 496 letova, čime je ovaj aerodrom u pomenutom periodu zabilježio najveći broj letova u Evropi.

Aerodrom Istanbul je iza sebe ostavio vodeće evropske aerodrome poput Schiphola u Amsterdamu, Aerodroma Frankfurt, Heathrowa u Londonu i Aerodroma “Charles de Gaulle“ u Parizu.

Aerodrom Istanbul je u augustu ove godine postao prvi u svijetu koji je dobio međunarodni certifikat o zdravstvenoj akreditaciji.

U saopćenju uprave Aerodroma Istanbul navodi se da je ovaj aerodrom dobio još jedan međunarodni certifikat koji potvrđuje efikasnost zdravstvenih mjera koje je poduzeo uslijed pandemije koronavirusa. Ovim certifikatom je još jednom potvrđeno da Aerodrom Istanbul spada u sami vrh aerodroma u svijetu koji redovno provode najefikasnije zdravstvene i higijenske mjere kako bi se putnici osjećali sigurnima.

Aerodrom Istanbul je svečano otvoren i s prvom fazom rada počeo u oktobru 2018. godine i spada u red najvećih i najvažnijih aerodroma u svijetu.