Petak, 29.03.2024.

Airbnb namjerava prikupiti tri milijarde dolara

Utorak, 06.10.2020. | Biznis

Američka kompanija Airbnb koja upravlja istoimenom uslugom najma nekretnina, planira prikupiti tri milijarde dolara tokom inicijalne javne ponude (IPO), izvijestio je Reuters pozivajući se na svoje izvore.

Prema tim izvorima, tržišna vrijednost Airbnb-a kao rezultat IPO-a mogla bi doseći 30 milijardi dolara.

The Wall Street Journal pak tvrdi da je vrijednost Airbnb-a 2017. godine procijenjena na 31 milijardu dolara, ali je smanjena na 18 milijardi zbog štete koju je kompaniji nanijela pandemija novog koronavirusa.

Prema najnovijim neovisnim procjenama koje je citirao Reuters, ta vrijednost sada iznosi oko 21 milijardu dolara. Ta agencija napominje da je IPO jedan od najvećih i najiščekivanijih u SAD-u 2020. godine.

Javna ponuda dionica planirana je za decembar, ali sagovornici Reutersa smatraju da bi razni faktori mogli utjecati na datume, uključujući predsjedničke izbore zakazane za 3. novembar.

U avgustu je Airbnb podnio zahtjev američkoj Komisiji za vrijednosne papire za IPO. The Wall Street Journal izvijestio je kako kompanija očekuje da će ove godine početi trgovati vrijednosnim papirima na berzi u New Yorku.