Četvrtak, 24.10.2024.

Huawei se “obrušio” na vladu Amerike: Kadrovi SDA iz BH Telecoma na raskršću – odabrati Peking ili Washington?

Nedjelja, 04.10.2020. | Biznis

Huawei Technologies, čiji je regionalni centar u Beogradu, oglasio se saopćenjem za javnost u kojem je naveo da “snažno i kontinuirano negira neutemeljene optužbe američke Vlade, jer SAD nije dokazao niti jedan od svojih navoda protiv njih”.

“Cijenimo otvoreno i pošteno poslovno okruženje koje je Hrvatska
stvorila za sve multinacionalne kompanije jednako, i nadamo se da će
nastaviti da primjenjuje nediskriminišući pristup prema svim
dobavljačima kibernetičke opreme, zahtjevajući od svih da se jednako
pridržavaju EU 5G standarda kibernetičke sigurnosti i mehanizma
provjere”, piše u saopćenju za javnost.

Kako navode, upravljanje kibernetičkom sigurnošću trebalo bi da bude usmjereno na rješavanje problema.

“Kibernetička sigurnost je tehničko pitanje i mora se riješiti tehničkim sredstvima. Političke taktike za postizanje hegemonije u globalnoj trci, poput isključivanja određenih dobavljača na temelju zemlje porijekla, nisu djelotvorne u borbi za kibernetičku sigurnost. Huawei je u proteklih 30 godina isporučio opremu koju koristi tri milijarde ljudi širom svijeta. Nikada se nije dogodio niti jedan zlonamjerni incident kibernetičke sigurnosti zbog upotrebe Huawei opreme, niti postoje dokazi protiv naše kompanije”, navodi Huawei.

Ističu da se uvijek pridržavaju međunarodnih i lokalnih zakona, propisa i poslovne etike.

“Do sada uživamo povjerenje mnogih evropskih zemalja i njihovih građana, kao i hrvatske Vlade i naroda. Imamo čvrsto uporište s našim 5G rješenjima u Njemačkoj, Francuskoj, Španiji, Švajcarskoj, Austriji i Mađarskoj”, poručuju iz kompanije Huawei.

Bosna i Hercegovina također će uskoro morati donijeti odluku o odabrati stranu – Ameriku ili Kinu – u vezi 5G mreže. Kadrovi SDA iz BH Telecoma ranije su prilikom uvođenja 4G mreže odabrali kinesku stranu uprkos jasnim upozorenjima najvažnijeg vanjskopolitičkog partnera BiH, Sjedinjenih Američkih Država.

Kako smo ranije pisali, strateški vanjskopolitički ciljevi BiH su EU, NATO i jačanje odnose sa Amerikom. Da li će SDA kadrovi ponovo okrenuti leđa Americi i Zapadu pokazat će vrijeme.

(PRESS)