Četvrtak, 16.05.2024.

Predstavljena prva bh. jahta – novi model Derubis 44 Fly

Subota, 04.07.2020. | BiH | Biznis

Pripremio: Hazim Okanović

U prisustvu velikog broja zvanica iz političkog i kulturnog života BiH, na Trgu Bosne i Hercegovine u centru Sarajeva održana je svjetska premijera prve bh. jahte – novog modela Derubis 44 Fly.

Jahta je duga 14 metara duga, 4,5 metara široka te 6 metara visoka. Osim toga, posjeduje bazen na palubi, kao i četiri zasebne prostorije i četiri toaleta. 

Kako je saopšteno, jahta je napravljena u Vitezu u firmi Derubis Yachts vlasnika Lejle i Denisa Kraljević.

Ovo je prvi put da se bh. jahta Derubis predstavlja na kopnu, odnosno u Sarajevu, a ne negdje na moru, a jedan od razloga je pandemija koronavirusa zbog čega su svi sajmovi nautike odgođeni.

Ova jahta je jedinstvena na tržištu, te spada u kategoriju katamarana. Kako je istaknuto, napravljeni su ugovori s deset bh. kompanija koje su kooperanti u projektima izgradnje Derubis jahti.

Prisutnima se obratio premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić,  te istakao kako mu je čast prisustvovati jednoj ovakvoj svečasnoti.

„Jahta je proizvedena 300 kilometara od mora. Prošle godine bila je na sajmu u Hamburgu. Ona je u potpunosti bosanskohercegovačka. Proizvedena je jahta koja perfektna, 14 metara duga, 4,5 metara široka te šest metara visoka. Jahta broji četiri zasebne prostorije te četiri toaleta. Jahta posjeduje bazen na palubi. Firma ima narudžbe za cijelu godinu, a plan je da na godišnjem nivou proizvede dvadesetak ovakvi jahti“, istakao je na svečanosti premijer Nenadić.