Subota, 20.04.2024.

Aluminij ponovo pokrenuo proizvodnju

Ponedjeljak, 02.11.2020. | Biznis

Mostarski Aluminij ponovo je u pogonu nakon više od godinu dana, saznaje BHRT. Najavljeno je kako će ljevaonica početi sa radom početkom novembra, ali prvi trupac je napravljen i ranije.

Aluminij je nakon ratnih razaranja ponovno pokrenut 1997. godine, a prestao je raditi u julu pošto je isključen s napajanja električne energije. Dugovanja su bila 220 miliona eura.

Zaposleno je bilo oko 900 radnika. Potpuni prestanak rada Aluminija desio se 10. jula kada je tvornica isključena s napajanja električne energije.

Početkom oktobra angažirana su 82 radnika u sklopu pripreme za ponovni početak rada u pogonima ljevaonice.

Aluminij je sada u vlasništvu izraelsko-kineske kompanije koju predvodi MT Abraham Group i koja je unajmila posrnuli mostarski Aluminij.

Aluminij Industrija potpisala je u međuvremenu ugovore o nabavci i prodaji metala. U prva dva mjeseca od početka proizvodnje očekuje se proizvodnja 3.000 tona gotovih proizvoda – trupaca, a u 2021. očekuje se proizvodnja 50.000 tona trupaca, saopšteno je iz kompanije

Očekuju i dodatno povećanje broja zaposlenih.

Do kraja janura kazali su da će se zaposliti najmanje još 90 ranijih radnika čime bi se broj ponovno angažiranih povećao na 170.

Izraelska kompanija M.T. Abraham Group koja planira obnoviti proizvodnju u mostarskom Aluminiju, sklopila je desetogodišnji ugovor o strateškom partnerstvu s Advaita Groupom po kojemu će ta kompanija isporučivati sirovine za Aluminij i prodavati 50 posto njegova metala.