Nedjelja, 27.10.2024.

PRIČA O PJESMI SEKE ALEKSIĆ: Crno i zlatno

Subota, 24.04.2021. | Magazin | Najnovije | Showbiz

Od „Iskoristi moje mane“, „Dođi i uzmi me“, „U kafani punoj dima“, preko „Baš mi se sviđa tvoja devojka“, do „Crno i zlatno“, Seka je nizala hitove i izgrađivala sebi mjesto, samoprozvane „kraljice“ estrade. Zanimljivo, na samom vrhuncu slave Seka se povukla u drugi plan, te iako još uvijek aktivna i angažovana, nekako iz prikrajka samo nagovijesti svoje prsustvo na estradnom nebu.

Posljednjepomenuta pjesma iz niza njenih hitova „Crno i zlatno“ joj je možda i najviše pomogla da izgradi sebi status koji je izgradila. Pjesmu je objavila na albumu „Balkan“ 2003. godine, možda i najuspjelijem albumu. Interesantno, pjesmu je napisao i komponovao Dragan Brajović Braja. Iako nije banalna kao ostale pjesme sa ove ploče, mora se priznati da je Braja imao i kvalitetnijih ostvarenja.

Pjesma nam donosi sliku ljubavnog trilera. Lirski subjekt je mlada djevojka koja na vrhuncu svoje ženstvenosti, prepotentno i nadobudno doživljava svoj seksepil, pa u preuveličavanju svoje fizičke ljepote, zaneseno očekuje da je cijeli svijet doživljava na isti način. Ona, naravno, ima nekog kvaziemotivnog partnera, od kojeg očekuje da je doživljava na isti način na koji doživljava sebe.

Radi se o odnosu mlade, fatalne djevojke i jednog muškarca, kojeg ona iz nekog razloga smatra umjetnikom. Od njega očekuje da po njoj stvara svoje kreacije, dok je njen zadatak da tu bude muza, te da u njemu budi inspiraciju i želju za stvaranjem. Iz stihova – ne moraš da budeš moj, svejedno bih te ukrala – zaključujemo da je u tom njihovom odnosu – ljubavnom, erotskom ili kako već uključeno više osoba, što heroini ove pjesme ne predstavlja nikakav problem, te takav odnos smatra normalnim i moralno prihvatljivim. Šta više, takav odnos se i propagira kao poželjan.

Da li je taj muškarac iz pjesme stvarno neki umjetnik ili samo simbol za nešto drugo, npr. umjetnika u ljubavnim vještinama, prosudite sami. S obzirom da Seka u svojim pjesmama uvijek pjeva o fatalnim, dominantnim, neodoljivim, bahatim ženama, za pretpostaviti je da i muškarac, u bar jednoj pjesmi, mora biti isti takav.

Zbog rečenog, zaključak je da je Braja imao umjetnički uspjelijih pjesama, te da je ovu banalnost od pjesme vjerovatno napisao iz potreba koje nemaju veze s umjetničkim i ličnim potrebama. Ipak, pjesma je uspjela da dočara stav i ponašanje jedne „kraljice“ što je Seka znalački iskoristila, piše Express.