Ponedjeljak, 28.10.2024.

To što nekoga ludo volite ne znači da bi trebali biti s njim – 3 gorke istine o vezama

Petak, 23.04.2021. | Lifestyle | Najnovije

Ljubav nije uvijek vrijedna žrtvovanja niti je dovoljna da bi riješila sve čovjekove probleme. Postoje 3 gorke istine o ljubavi koje mnogi odbijaju da shvate:

1. Ako nekog volite to ne znači da ste kompatibilni: To što ste se zaljubili u nekoga ne znači da vam je dobar dugoročni partner. Ljubav je emocionalni proces, kompatibilnost je logičan proces. To su dva odvojena pojma. Možete se zaljubiti u osobu koja se prema vama ponaša loše. Možete se zaljubiti u nekoga ko u životu ima druge ambicije ili ciljeve, totalno suprotno vašima, ili u nekoga čija se filozofska uvjerenja kose s vašima. To nije ono što vam treba da bi bili srećni u vezi. Kada izlazite i tražite partnera, trebali biste se voditi ne samo srcem, već i umom. Procijeniti osobu prema tome kako se odnosi prema ljudima, kakve su joj ambicije i uvjerenja.

2. Ljubav ne rješava probleme: Možda će vam ljubav pomoći da se lakše nosite sa problemima, ali ona ne rješava vaše probleme. Baš kao što ni novac to ne radi. 

3. Ljubav nije vrijedna žrtvovanja: Jedna od važnih karakteristika voljenja nekoga je vaša sposobnost da mislite na tu osobu, na njene potrebe, više nego na sebe. Ali pitanje koje se rijetko postavlja je: “Zašto žrtvujete sebe zbog drugog i isplati li se to?” 

U ljubavnoj vezi normalno je da oboje ponekad žrtvuju svoje želje, svoje potrebe i svoje vrijeme zbog drugog. To ono što vezu čini zaista sjajnom. Ali što se tiče oštećenja vašeg vlastitog poštovanja, samopoštovanja, fizičkog stanja, ambicije i životne svrhe samo da biste bili s nekim – to nije dobar izbor, piše Pult24.