Četvrtak, 24.10.2024.

Fadile dosta te – nenormalno je čekati da ti jedva korak uhvatiš, dok u bolnicama većina vazduh jedva hvata

Petak, 02.04.2021. | Kolumne | Najnovije

Nije lako Vladi FBiH jer je kritikovana od početka sa svih strana!?

Istina je.

Ipak, kritike se utišavaju konkretnim potezima. Mogli bi mi da nabrojimo nekoliko ministara koji svoj posao rade odlično u ovim komplikovanim procesima. Ipak, nećemo. Više bi im štetila naša pohvala nego pokuda. Bez pretjerivanja, tako je. Vratimo se na početak na onoga ko bi trebao da rukovodi, bude na čelu ne samo formalno, već i u praksi. Vratimo se na Fadila, na respiratore, a sada i na vakcine. Nije se duže i snažnije mogla ispružiti ruka nego kada se trebalo glasati za njih, a sada kada treba reći da narod umire zbog njih i da smo siti njihovih laži sve više se ponovo šuti i povlači u sebe.

Fadile, politika je praktika, ideja koja se sprovodi surovom političkom matematikom. Voditi entitet po pravu koje su ti dali građani znači nemilosrdno štititi interes tog entiteta bez obzira na lični karakter, sklonost altruizmu ili empatiji. Nema pogađanja sa pojedincima koji su privatizovali državu. U tom obračunu za dobro svih nema mjesta lirskim momentima. U državi se stvari ne dešavaju same od sebe. Prilike se ne uređuju po nekom nepisanom pravilu, niti po onome kako ti kaže Sebija Izetbegović kada te nazove i počne da ti psuje na telefon.

Ne, država se uređuje: Ustavom, zakonima, podzakonskim aktima. Uređuje se akcijom po pravilima koja su propisana. Kada se propisano ne primjenjuje, kada se kalkuliše, kada se pogađamo sa onima koji nisu za nagodbu, postajemo taoci nekoga, a u tvom slučaju Sebije i njenog poslušnog Baketa. To nije kohabitacija nego laganje građana. Da nam je neko rekao prošlog marta i aprila da ćemo i u martu i aprilu 2021. gledati četiri zida naših soba, a da ti ne mrdneš ni prstom za nas pomislili bismo da smo ludi.

Pa da si bar masku naučio staviti, da si bar jednom dao nadu ovom već napaćenom narodu, ali ne, ti godinu dana poslije pozivaš ljude da ako ko zna pomogne ti, dosta te, nema više “uigravanja”. Ne zato što smo pojedinačno izgubili strpljenje, nego zato što je nenormalno čekati da ti jedva korak uhvatiš, dok u bolnicama većina vazduh jedva hvata.

Molim te kada budeš “pregovarao” oko vakcina provjeri imaju li vakcine protiv laži, pa naruči koju sebi i ljudima oko sebe, da nas bar prestanete lagati, kad već ništa drugo ne umijete uraditi.

PRESS