Subota, 26.10.2024.

Na društvenim mrežama pokrenuta kampanja #nipotizam NIKAD #nepotizam

Nedjelja, 28.03.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti

Na društvenim mrežama nakon sinoćnjeg gostovanja još uvijek aktuelnog gradonačelnika Abdulaha Skake na Face televiziji na kojem je pomenuo tezu “NEPOTIZMA” naspram “NIPOTIZMA” stavljajući znak jednakosti između to dvoje, krenula je kampanja #nipotizam NIKAD #nepotizam.

Pokrenuo je vijećnik u Općini Ilidža i predsjedavajući Općinskog vijeća Tarik Stambolić:

O ovome nisam želio pisati, ali pošto sam predmet prozivki u zadnje vrijeme želim da javnosti predstavim pravu sliku stanja u firmi PD Butmir. U PD Butmiru sam proveo par mjeseci na ugovoru o djelu, ponavljam UGOVOR O DJELU (ne stalno radno mjesto) i odrekao se zadnja dva mjeseca svojih primanja koja su mi bila zagarantovana ugovorom za koji sam imao saglasnost ministarstva. Nisam se tamo zaposlio, nisam to ni želio jer to nije naš koncept. Želio sam da se ogoli lopovluk i kriminal koji je nanio milionsku štetu preduzeću. Šta se dešavalo u firmi i šta je zadokumentovano:

● Sinu načelnika SDA stranke Senaida Memića je notarskim ugovorom prodata zemlja od PD Butmira 1418 m2 sa stanarskim pravom za vjerovali ili ne, 13.804 €. Ta lokacija je zaštićena i vodi se kao nacionalni spomenik. Radi se o top lokaciji na Butmirskoj cesti poslije hotela HILLS sa desne strane.

● Desetak uposlenika je na zemlji PD Butmira napravilo svoje privatne stambene objekte (kuće) u kojima žive.

● Stotine grla, što krava, što teladi su prodavane po cijeni od 100 KM po grlu.

● PD Butmir je sklopio 13 štetnih ugovora sa drugim pravnim licima o zakupu zemljišta nezakonito, a neke od tih ugovora je sklapao i potpisivao predsjednik sindikata.

● PD Butmir je kupio utovarivač od firme koja često radi za opštinu Ilidža za 100.000 KM, a realna vrijednost je znatno manja.

● Prijašnji direktor firme je zaključio desetak ugovora o djelu, a da nije imao saglasnost nadležnog ministarstva.Za provedeno vrijeme u PD Butmiru od par mjeseci dug firme sa 1.200.000 KM smo smanjili na 1.000.000, a danas već taj dug iznosi oko 1.600.000 KM i plate radnicima kasne što nikad prije nije bio slučaj, čak smo i podigli plate radnicima u samo par mjeseci. Najzaslužniji za sve uspjehe je direktor u tom periodu Asad Jelešković .

#nipotizam NIKAD #nepotizam

Suštinu same kampanje i onoga što će uslijediti najavio je sinoć lider Naroda i Pravde Elmedin Konaković:

Pristali smo u borbi protiv Covid 19 na drugačiju političku komunikaciju. Bez svađe, rasprava i prebacivanja krivice na više nivoe vlasti. U tom je periodu SDA mašinerija, većinom budžetskim parama, zaspinovala jednu temu, čak su joj dali i ime. NiP-otizam. Aludira da smo radili ono protiv čega se borimo. Ovih ćemo dana objasniti SVE pojedinačne primjere radi naše javnosti.

Pokazaćemo vam šta je NiP-otizam.

Za očekivati je još primjera “NIPOTIZMA” u narednim danima, ali i SDA-ovog “NEPOTIZMA” .