Četvrtak, 24.10.2024.

Kako je Čeda Jovanović postao ikebana SDA-ovaca iz trećeg safa

Srijeda, 24.03.2021. | Kolumne

Postoje političari koji u jednom trenutku budu izuzetan potencijal, sposobni potaknuti određen širi sloj ljudi, ponuditi viziju, nadu i etablirati snažan politički narativ u društvu.

S druge strane, postoje politički prašinari, tipovi koji bi da budu u i oko politike, ali lišeni su bilo kakvog znanja, karizme ili vještine. Ipak, grabe i rukama i nogama da budu među „probranom ekipom“ i za ljubav svojih šefova, prema kojima uglavnom gaje idolopoklonički i zaljubljenički odnos, spremni su činiti ama baš sve što se od njih zatraži.

No, nerijetko se dešava da politički potencijal iz prvog primjera uslijed različitih okolnosti i iskušenja doživi takav profesionalni i moralni brodolom da na kraju završi na istom moralnom i intelektualnom nivou kao ovaj potonji, te jedan u drugom na kraju nađu savršeno kompatibilno društvo.  

Upravo ovakvom jednom odnosu svjedoči i glavna slika ovog teksta na kojoj vidimo Čedomira Jovanovića i Ahmeda Čorbu. Za prvog ste čuli, za drugog vjerovatno niste. Prvi je nekoć bio svijetla nada srbijanske političke scene, prozapadno orijentirani liberal koji je zagovarao euroatlantske integracije Srbije, hrabro i glasno govorio o zločinima iz devedesetih, pozivao na ljubav i suživot te u svojoj stranci okupljao ono najbolje što je Srbija imala. U međuvremenu, Čeda je uspio da upropasti svoju stranku, sebe do temelja kompromituje, a snažne političke govore i kampanje zamijeni udaranjem ljudi reketom i cirkusiranjem u senzacionalističkim emisijama Milomira Marića.

S desne strane na slici je Ahmed Čorbo, bot SDA. No, on nije tek bilo kakav bot, sigurno ne onaj što sakriven iza nekog nicka na društvenim mrežama reži na protivnike SDA. On je bio bot i prije nego što je to bilo popularno, osoba koja se javno ponosi time da je bot. U Sarajevu je u političkim krugovima poznat po tome što visi tamo gdje god je i SDA, traži ih po kafićima i sijelima, očajnički se nastojeći približiti njenim glavnim facama, što ponosno dijeli po društvenim mrežama. No, iako SDA i nije baš poznata po zahtijevanju naročitih profesionalnih i intelektualnih vještina od svojih vodećih kadrova, Čorbo čak ni njihovim niskim kriterijama nije dorastao, ali se punog srca  zadovoljio s ulogom da za potrebe stranke po gradu malo zvjerka (čitaj: špijunira) i prenosi ko među društveno utjecajnim pojedincima gdje sjedi i šta priča.


Čorbo najbliže što je Bakiru i Sebiji uspio prići

O tome, a i Čorbinom karakteru,svjedoči upravo i još jedna njegova nedavna objava na Facebooku, u  kojoj s ponosom govori o sarajevskoj kafani „Bugatti“ i sebi kao gostu u njoj. Za one neupućene, u ovoj kafani na Mejtašu okupljaju se neki od viđenijih SDA-ovaca i ostalih utjecajnih ličnosti u gradu. No, sirotom Čorbi, gazda Šefko svojevremeno nije dozvoljavao ni da ulazi u ovaj objekat, zgađen njegovim karakterom i nedostojnošću. No, kako se vremenom SDA počela osipati, a i gosti se prorijedili u Bugattiju, tako je i Čorbi data ta čast da uđe u odabrano društvo, što je ovaj nesretnik ushićeno podijelio na svom Facebook profilu.


Eto, na nivo jednog takvog političkog potrčka, spao vam je Čedomir Jovanović, nekoć najsvjetlije lice Srbije, a danas branilac Fadila Novalića, respiratornog kriminala i prijatelj trećerazrednih kadrova SDA koji je, iz prizemnih interesnih motiva, nakon Srbije odlučan da potroši i onu posljednju bogdu kredibiliteta i poštovanja koje još uvijek uživa u Bosni i Hercegovini.