Utorak, 22.10.2024.

KUHAJTE SA IVANOM: Salata od škampi

Nedjelja, 19.07.2020. | Lifestyle

Premda nam užurbani životni ritam i svakodnevica često ne dozvoljavaju vremenske slobode koje bismo željeli, mnogi uživaju gotovo terapijski u kuhanju. 

Međutim, čak i najveći ljubitelji kuhanja ponekad dođu do tačke u kojoj se osjećaju kao da pripremaju nekoliko istih jela iznova i iznova. Ako ste se našli u ovakvoj situaciji, Ivana će da vam ponudi najnovije recepte i ideje. Ako ste, pak, prvi put u kuhinji – ne brinite, i kuhajte s Ivanom.

Danas je na meniju – salata od škampi

Rakovi koji dolaze iz porodice hlapova jako su popularno jelo u našim krajevima, no mnogima znaju stvarati prave probleme. Sigurno ste se nekoliko puta našli u situaciji da ste u restoranu ili na ručku kod rodbine, a posluženi su škampi. Ma koliko ih voljeli možda ih ipak izbjegavate jer ne znate kako se jedu škampi. Pronašli smo nekoliko jednostavnih savjeta kako da se ne sramotite i uživate u finim jelima.

Rakovi iz porodice hlapova

Škampi su mali morski račići, te kao i ostale vrste račića zahtijevaju poseban postupak kad se jedu. Tijelo im je duguljasto, narančaste do crvene boje, a najviše žive u predjelu Atlantskog okeana. Glava i prsa su povezana, rep se sastoji od kolutića, a završava lepezom. Na donjem dijelu prsa nalaze se kliješta s obje strane. U Hrvatskoj je poznat Kvarnerski škamp koji je blijedocrvene boje te se lovi tako da ostaje čist, bez pijeska ili blata. Love se u mrežama i prije nego krenu na slanje se čuvaju u posebnim tekućinama kako se ne bi osušili. Najbolje ih je jesti svježe. Mogu se pripremati uz tjesteninu ili rižoto, a mogu se spremati i na roštilju.

Čišćenje prije pripreme i prije jela

Kako bi jeli škampe, potrebno je znati ih dobro očistiti. Mogu se pripremati kao hladno ili toplo predjelo, ali i kao glavno jelo, no tada će vam biti potrebna veća količina. Kada se kuhaju najčešće se odvajaju repovi od ostatka tijela. Oklop i kliješta se mogu koristiti za rižota ili riblje temeljce.

Ovako izgleda priprema škampa za prženje:

Operite škampe hladnom vodom i dobro ocijedite. Pecite ih u dubljoj tavi u kojoj ste ranije ugrijali ulje. Škampi se stavljaju na vrelo ulje na samo 5 minuta.  Gotovi su čim promijene boju ljušture u svjetliju. Izvadite ih iz tave i prelijte marinadom.

Kada poslužite škampe, ovako se jedu:

Odvojite prstima glavu i prsa od zadnjeg dijela škampa – primite prstima glavu pa ju odvojite i bacite. Odstranite crijeva s mesnatog dijela koja se nalaze na leđnoj strani – zarežite nožem i lagano odvojite od mesa. Odvojite nožice i kružne prstenove. Budite bez brige, premda su vam posluženi u restoranu, sasvim je normalno da koristite prste kako bi jeli škampe.

Od sastojaka za današnju salatu vam je potrebno:

– svježe škampe

– krastavica

– rukola

– matovilac

– cherry paradajz

– avokado

– masline

– svježi peršun

– so, biber

– chia sjemenke

– maslinovo ulje

– sok limete

Način pripreme:

Škampe operemo i obrišemo papirnim ubrusom. Grill tavu dobro zagrijemo. Dok se tava grije, salatu također operemo i nasiječemo u zdjelu. Na dobro zagrijanu tavu sa maslinovim uljem spuštamo škampe i pržimo jednako sa svih strana. Salatu začinjavamo prethodno sjedinjemim sastojcima (maslinovo ulje, sok limete, so, biber i chia sjemenke).

Gotove škampe serviramo u zdjelu sa salatom.

Uzivajte u divnom ukusu škampi i svježini salate.

Vrijeme pripreme: 30 minuta

Prijatno i uživajte.

Za više recepata zapratite profil na instagramu: @lacucinadiivana