Četvrtak, 24.10.2024.

Ko je stariji Hazim ili Asim, tura i jazija iste kovanice?

Nedjelja, 14.03.2021. | BiH | Kolumne | Najnovije | Vijesti

Prošlo je nekoliko mjeseci od izbora i nezapamćenog debakla SDA u nekoliko općina u Kantonu Sarajevo. Izbori davno prošli, ali mnogi plakati još uvijek nisu uklonjeni. Ako razgledate grad, s bandera vas i dalje promatra Hazim Bahtanović.

Nedžad Ibrisimović je uložio godine rada u svog Vjećnika,  kao uostalom i SDA u svog vjećnika Hazima. Hiljade paušala, plata, naknada, deseci odbora i  komisija. Hazim nije skidao plakate, vjerovatno zbog unutarstranačke kampanje i vandrednih izbora koji se ovih dana provode u općini Novo Sarajevo.

Koldžo je očito izgorio, ali po glasinama koje dolaze s terena, Hazim dobija jedanaesti stranački život. 

Vještačko disanje i prvu pomoć mu daje Sedin Kahriman, nova zvijezda SDA kantonalnog neba. Sedin neće moći spasiti BH Telekom, ali Hazima sigurno hoće. 
Uspostavili su Hazim, Asim, Sedin i Ahmetspahić zanimljiv kriterij za ulazak u mjesne i općinske odbore SDA Novo Sarajevo. Ko god je imao jedan glas više od Hazima na izborima, (a Hazim ih je imao jako malo), zagarantovana mu je propast.

Ljudi se pitaju, zašto je to tako? Odgovor nije jednostavan.  Da bi se rodio politički uspješni i moćni Sarajlić, u njega se morala uložiti čitava plejada, Bahtanovića, Traca,  i drugih bedaka.

Mi danas sa sigurnošću ne možemo tvrditi, ko je nastao prvi – Asim ili Hazim? Ne znamo ko je veća pošast za ovu zemlju? Robusni i bahati asimi ili prefirgani i lijavi asimi. Oni su samo tura i jazija iste kovanice. Srasli, uigrani, vuku istu korumpiranu dvokolicu. Ili, možda voz, bugarski voz. Da bi asimi, amiri organizovali bugarski voz, moraju imati iskusne mašinovođe.

Usput, svi su  patriote, vole Bosnu, Aliju, Sarajevo, Bakira, a bogami i Sebiju. Magistri su u poznim godinama sa magistratima nekih drumskih fakulteta.

Sekretar si, predsjednik općinskog, a kad postaneš potpredsjednik kantonalnog, sva vrata su otvorena. Od tebe već strahuju i hodže i koldže. Možeš rahat da glumiš u Kumu i da budeš obavještajac holivudske produkcije. Možeš da glumiš operativca domaćeg SDB, da namiještaš sve moguće izbore i budeš predsjednikov čovjek iz sjene.

Ipak, teško više i hazimi mogu da voze ovom bijednom uskotračnom prugom.

(PRESS)