Utorak, 22.10.2024.

KUHAJTE SA IVANOM: Pavlove tortice

Subota, 18.07.2020. | Lifestyle

Premda nam užurbani životni ritam i svakodnevica često ne dozvoljavaju vremenske slobode koje bismo željeli, mnogi uživaju gotovo terapijski u kuhanju.

Međutim, čak i najveći ljubitelji kuhanja ponekad dođu do tačke u kojoj se osjećaju kao da pripremaju nekoliko istih jela iznova i iznova. Ako ste se našli u ovakvoj situaciji, Ivana će da vam ponudi najnovije recepte i ideje. Ako ste, pak, prvi put u kuhinji – ne brinite, i kuhajte s Ivanom.

Danas su na meniju – mini Pavlove tortice

U čast neodoljivoj i predivnoj balerini Ani Pavlovoj, navodno je jednom davno jedan kuhar u dalekoj Australiji, a možda i na Novom Zelandu (još uvijek je sporno gdje je nastala) pripremio jednu ovakvu tortu kojom je htio dočarati svu njezinu krhkost i virtuoznost pokreta i od tada se ona tako zove i priprema diljem svijeta kao vrhunska, a savim jednostavna poslastica od beze kora (meringue), slatkog vrhnja i svježeg voća, jagoda ponajčešće.

Torta Pavlova se po originalnoj recepturi pravi samo sa bjelancima, šećerom i slatkim vrhnjem te voćem. No, meni nekako uvijek bude žao ne iskoristiti žumanca koja ostanu nakon razdvajanja. I zato ih najčešće, kao i u ovom receptu  iskoristim tako da napravim finu, nježnu kremu. Rezultat –jedna od najboljih i najukusnijih torti koje sam napravila u zadnje vrijeme.

Fantastičan je ovo spoj hrskave slatke kore koja se topi u ustima, vanilija kreme, slatkog vrhnja i mirisnih sočnog voća. Moram  reći da se torta Pavlova užasno teško reže na lijepe i uredne šnite, ali s obzirom na količinu užitka vizualni doživljaj je zanemariv i svakako preporučujem ovu poslasticu kao idealan proljetni ili ljetni desert.

Zbog težeg rezanja, ovaj put sam se opredijelila da pokušam praviti MINI PAVLOVE.

SASTOJCI:

(za 10 mini Pavlovih tortica)

KORPICE:

– 2 jajeta

-150g šecera

– prstohvat soli

– malo sirćeta ili soka od limuna

KREMA:

– 2 žumanceta

– 1 puding Bourbon vanilija-

– 100g šećera

– 150 ml mlijeka

– vrhnje za šlag

.- voće (borovnice, jagode,  ribizle, kupine, maline, smokva) po izboru.

PRIPREMA:

Za korpice miksati bjelanjke dok ne postanu čvrsti. Tada postepeno dodavati šećer i nastaviti miksati dok masa ne postane potpuno glatka i čvrsta i dok se skoro svi kristalići šećera ne otope, te dodati jako malo sirćeta ili soka od limuna.

U pleh staviti papir za pečenje i spricom za šlag oblikovati korpice. Izvodljivo je jer su nam bjelanci čvrsto umućeni.  Koru treba peći u pećnici, prethodno zagrijanoj na 150*C 2 sata. Tokom pečenja pećnica se ne smije otvarati jer će se kora naglo spustiti i neće uspjeti. Svakako budite sigurni u svoju pećnicu prije nego se upustite u sušenje, jer svaka  pećnica je individualna za sebe. Dakle, bitno je da se kora polagano suši i da ne dobije naglo žutu boju. Kora će nakon pečenja/sušenja biti jako hrskava izvana a mekana iznutra (u sredini).

U šerpici zagrijemo mlijeko u koje ćemo dodati umućena bjelanca i puding i šećer. Skuhanu smjesu skloniti i pustiti da se u potpunosti ohladi. Za to vrijeme mutimo vrhnje za šlag. Ohladjenoj kremi dodajemo 2-3 kašike vrhnja i dobijamo žutu kremu.

Korpice punimo žutom kremom zatim vrhnjem, te ukrašavamo voćem po želji.

Moj prijedlog serviranja i ukrašavanja imate na slici.

Vrijeme pripreme 2h i 30min.

Prijatno !

Za više recepata zapratite profil na instagramu: @lacucinadiivana