Subota, 26.10.2024.

Izigravaju žrtvu da bi postigli cilj – Metode koje često koriste manipulatori kako bi vas kontrolisali

Srijeda, 10.03.2021. | Lifestyle | Najnovije

Narcisoidne i manipulativne osobe su spremne da se koriste raznim metodama i trikovima kako bi postigli svoj željeni cilje.

Oni žele da imaju moć i kontrolu i učiniće sve da to i dobiju. Ako uspijete da prepoznate njihove trikove možda ćete, uz malo sreće, uspjeti da izbjegnete da postanete njihova žrtva.

U nastavku pročitajte nekoliko metoda kojima se manipulatori služe kako bi postigli kontrolu. 

1. Čine da se osjećate bezvrijednim; Manipulatori su spremni da vas u jednom momentu dignu u nebesa i idealizuju vas kako biste postali ovisno o njihovom savršenom karakteru. Zatim će početi da vas kritikuju i vrijeđaju te čine bezvrijednim sve one kvalitete za koje ste mislili da vam se dive. 

2. Agresija; U stanju su da vam prijete, zastrašuju kako bi se osjećali uplašeno i kako bi vas mogli kontrolisati. Kontrolisaće vaše ponašanje i mogu vas prisiljavati da radite stvari koje ne želite.

3. Izigravanje žrtve; Imajte na umu da su oni do sada naučili sve o vama i znaju sve o vama. Svaku nesigurnost koju imate u sebi će iskoristiti protiv vas i znaju savršen trenutak kada treba nešto da kažu. Najbolji način da vas uvuku u svoju zamku jeste izigravanje žrtve. Pravdaće se kako nisu imali loše namjere i kako nisu mislili ništa loše. Činiće da se osjećate krivima zbog svega što radite ako to ne uradite onako kako su oni željeli.  

4. Osjećaj srama; Narcisi i manipulatori će učiniti sve da vašu nesigurnost i nevolje okrenu u svoju korist.

5. Pomutiće vam razum; Manipulatori su u stanju da vam ispiraju mozak kako bi im služili i radili sve što oni žele u suprotnom će se prema vama neprijateljski ponašati. Činiće da se osjećate krivima zbog svega što radite ako to ne uradite onako kako su oni željeli.

6. Neprimjerno ponašanje; Često su u stanju da dobacuju žlonamjerne šale i zadirkuju vas bez imalo griže savjesti kako bi vas podcjenili i učinili manje vrijednim. U stanju su da vas uvrijede i da se pravdaju da ste ih sami izazvali da vas vrijeđaju.

7. Prebacivanje krivice; Siguran znak da imate posla sa patološkim manipulatorom je da oni očajnički pokušavaju krivicu za svoje nedostatke prebaciti na vas. To je njihov glavni odbrambeni mehanizam kako bi izbjegli odgovornost za vlastite postupke. Umjesto da odgovaraju za stvari koje rade, manipulatori krive druge i čine da se osjećaju posramljeno zbog toga.