Subota, 26.10.2024.

Postajemo bolje verzije sebe tek kada dotaknemo dno: Lekcije koje se ne uče u školi, već vas njima uči život

Srijeda, 10.03.2021. | Lifestyle | Najnovije

Savladavanje teških životnih situacija je izazov za većinu nas. Ali ako u teškim trenutcima odreagujemo na ispravan način možemo promijeniti tok života i teške trenutke pretvoriti u sreću. 

Život je u najmanju ruku nepredvidiv. Jednog trenuntka ide sve u redu, a onda se odjednom nešto dogodi i cijeli vaš život se preokrene. Tek kada prihvatite da je život potpuno nepredvidiv postajete izdržljiviji i pronalazite rješenja za teške situacije. 

Bez obzira koliko je situacija teška i nadmoćna, uvijek postoji nada, postoji mogućnost da to prođe i da nadvladate. Naravno, lakše je reći nego uraditi. Ali, ako ste spremni uložiti trud, možete savladati i najteže situacije.

Donosimo vam 5 koraka koji bi vam mogli biti od pomoći da krenete u pravom smjeru. 

1. Usredsredite se na rješenje, a ne na problem. Ništa u životu nije trajno. Baš kao i lijepi periodi tako i oni teški su privremeni. Uzdignućete se iz te mračne jame i ugledaćete sunčevu svjetlost. Ali kako bi ju ugledali, morate prestati držati bol i gledati kako da se popnete i izvučete. Ne fokusirajte se i ne gubit vrijeme na problem već uložite vrijeme i energiju u traženju rješenja i strategije suočavanja sa njima. 

2. Preživjeli ste. Prošli ste kroz mnogo teških situacija u životu i iznova ih savladali. Imate svu snagu koja vam je potrebna da preživite i pobjedite i ovaj put. Možda je ova situacija drugačija i teža od prijašnjih, možda je upravo ovo najveći izazov do sad. Ali imate stopostotnu stopu uspjeha do sad!

3. Odlučite šta želite za sebe. Nikad ne dopuštajte drugima da kontrolišu i utiču na vašu stvarnost. Svi znamo da je život pun uspona i padova, teški i sretni trenutci su tu da stvore ravnotežu koja nam omogućava da naučimo vrijedne lekcije. Ali ako dopustite drugima da diktiraju vašim mislima i osjećaju, lišavaju vas svih bolnih iskustava koja vam život pruža kao priliku da rastete. Morate svoriti vlastitu stvarnost, a tek tada ćete moći naučiti čemu vas život uči. 

4. Sagledajte šta možete promijeniti, i radite na tome. Kada imate način razmišljanja usmjeren ka rješenju bolje ćete analizirati situaciju i prepoznaćete koji su to aspekti pod vašom kontrolom. Kad to znate, znaćete šta možete promijeniti. Umjesto da se samosažaljevate i dopustite da negativne emocije prevladaju, utvrdite korake koje možete poduzeti, razvijte strategiju, a zatim poduzmite akciju. 

5. Htjeli vi to ili ne, sve se dešava sa razlogom, sve ima svrhu i značenje. Šta god bilo, pokušajte na situaciju da gledate kao na iskustvo koje će vas naučiti i pomoći vam u daljem životu. Svakom borbom postajete jača, iskusnija i bolja verzija sebe!