Četvrtak, 24.10.2024.

Quo vadis, SDA: Izetbegović nije svjestan da će, sve i da dođe do cilja, doći kao gubitnik

Utorak, 09.03.2021. | Kolumne

Uprkos tome što pregovori o izmjenama Izbornog zakona BiH još uvijek nisu ni počeli već je izvjesno kako SDA i HDZ BiH neće postići dogovor koji će dovesti do implementacije presuda međunarodnih sudova, ali i odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Priča o izmjenama Izbornog zakona BiH aktuelizirana je kako bi se stvorio privid pokušaja iznalaženja rješenja, ali i ostvarili određeni politički ciljevi.

SDA računa na to da će HDZ postati popustljiviji prema SDA ukoliko im daju makar i lažnu nadu da imaju u planu riješiti pitanje koje godinama frustrira HDZ. Stranka Bakira Izetbegovića prinuđena je dodvoravati se stranci Dragana Čovića jer HDZ u svojim rukama drži sve procese vezane za vlast u Federaciji BiH, ali i na nivou institucija BiH gdje zajedno sa SNSD-om ima mogućnost blokade svih procesa.

HDZ je u ovako jaku poziciju dovela isključivo SDA. Niko drugi do SDA nije omogućila HDZ-u i SNSD-u po četiri poslanika u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH znajući da osam poslanika može blokirati usvajanje bilo kakve odluke u državnom organu zakonodavne vlasti. Nakon isporučivanja Doma naroda PSBiH strankama Dragana Čovića i Milorada Dodika, upravo je SDA pristala da formira Vijeće ministara BiH bez formiranja Vlade Federacije BiH.

SDA je otišla i korak dalje pa je ključne resore u Vijeću ministara BiH isporučila kadrovima HDZ-a (Ministarstvo finansija i trezora BiH, Ministarstvo pravde BiH i Ministarstvo civilnih poslova BiH) i kadrovima SNSD-a (predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstvo prometa i komunikacija BiH).

Za pripadnike bošnjačkog naroda SDA je ostavila ona najmanje bitna ministarstva. I to Ministarstvo vanjskih poslova BiH koje samo izvršava ono što mu naredi Predsjedništvo BiH (inače, Predsjedništvo BiH je institucija u kojoj Milorad Dodik sve što mu se ne dopada blokira putem vitalnog interesa), Ministarstvo sigurnosti BiH koje nema nikakve operativne nadležnosti i Ministarstvo odbrane BiH u kojem ministar ne može donijeti nijednu odluku bez pismene saglasnosti svojih zamjenika, a koji su gle čuda kadrovi SNSD-a i HDZ-a.

Dakle, surova i za Bošnjake bolna istina, ali ipak istina, jeste da Bosnom i Hercegovinom u ovom momentu vladaju HDZ BiH i SNSD, da bh. entitetom Federacija BiH vlada HDZ BiH, a da bh. entitetom RS vlada SNSD. I to sve zahvaljujući SDA. Predsjednik SDA Bakir Izetbegović mlakom politikom i popuštanjem Draganu Čoviću i Miloradu Dodiku zbog sitnih interesa, poput imenovanja stranačkih kadrova na rukovodeće pozicije, u tolikoj je mjeri srozao svoj kredibilitet i ispucao političke metke da je postao nebitan faktor odlučivanja. Sklonost Izetbegovića da se zadovolji mrvama po stolu odavno su prepoznali Čović i Dodik i tu sklonost obilato koriste.

Čović već kontroliše Ministarstvo finansija i trezora BiH, Federalno ministarstvo finansija, Ministarstvo civilnih poslova BiH, Upravu za indirektno oporezivanje BiH, Graničnu policiju BiH, preko zamjenika ministra i odbranu BiH, sa SNSD-om i Fiskalno vijeće BiH, Klub Hrvata u Domu naroda PSBiH, Klub Hrvata u Domu naroda PFBiH i tako dalje.

Međutim, Čović ima mnogo veće apetite, a davno je vidio spremnost Bakira Izetbegovića da ponizno udovolji svim njegovim apetitima. Čović traži od Izetbegovića da mu isporuči Federalnu upravu policije (FUP), Komisiju za vrjednosne papire FBiH, RTV Federacije BiH i namjensku industriju. A lider SDA izgleda spreman je sve ovo dati za tri pozicije u Vladi FBiH od kojih mu je izgleda posebno važna ona na kojoj se nalazi Aljoša Čampara.

Čović je kroz godine koaliranje sa SDA uspio detaljno izanalizirati političko postupanje Bakira Izetbegovića. Lidera SDA u nekoliko je navrata optužio da ga je slagao i pokušao prevariti, ali u konačnici Čović je uspio osujetiti svaki pokušaj te “prevare”. Da nije, Bošnjaci bi danas bili u puno boljoj poziciji od one u koju ih je doveo seoski način vođenja politika u režiji SDA.

Predsjednik HDZ-a upravo zbog toga ponovo dovodi SDA pred svršen čin. Izetbegoviću je jasno rekao da se ne može nadati imenovanju dva nedostajuća ministra u Vladi FBiH i federalnog ministra unutrašnjih poslova dok ne ispuni listu njegovih želja. A želje su, kao što smo naveli, FUP, Federalna televizija, namjenska industrija i tako dalje.

Da bi stimulisao Izetbegovića da što prije ispuni zahtjeve HDZ-a, Čović će vjerovatno u toku pregovora uputiti u parlamentarnu proceduru imenovanje nedostajućih sudija Ustavnog suda FBiH. Izetbegović će naivno pomisliti kako se procesi napokon pokreću, nesvjestan da se u istoj proceduri nalaze i kandidati za sudije koje podržava HDZ, ali i da listu mora potvrditi Dom naroda Parlamenta FBiH u kojoj je upitno ima li većine.

Dok se procedura po Parlamentu FBiH bude mjesecima razvlačila lider SDA, omamljen stimulacijom Čovića, radit će na ispunjavanju ostalih želja HDZ-a BiH, a sve s ciljem da napokon dođe do one primarne kojoj se nada tj. do smjene federalnog ministra unutrašnjih poslova i imenovanja dva nedostajuća ministra.

Izetbegović, krakovidan i omamljen sitnim političkim interesima, nije svjestan da sve i kada dođe do svog cilja da će doći kao gubitnik. Čović će imati sve ispunjeno, a Izetbegovića će čekati duga procedura imenovanja federalnih ministara u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Treba imati na umu kako je iduća godina izborna godina. Parlament FBiH neće održavati sjednice, a sve i da budu održane pitanje je da li postoji većina za imenovanje novih ministara, a i koja je uopće svrha imenovanja kada su izbori u istoj godini.

Od izmjena Izbornog zakona BiH nema ništa. Toga su svjesni i Čović i Izetbegović. Međutim, Izetbegović očito ne ostavlja ni djelić sumnje da bi HDZ, a i SNSD – ovisno o izbornim rezultatima – mogli blokirati uspostavu izvršne vlast na državnom nivou, a također ponovo na nivou FBiH.

SNSD i HDZ nikada u Vijeću ministara BiH nisu imali bolje pozicije i samo njima odgovara da se što duže zadrži ovakav saziv Vijeća ministara BiH. HDZ upravlja svim procesima u Vladi FBiH dok su Bošnjaci u potpunosti marginalizirani i još više bi bili marginalizirani da SBB nije odigrao mudro i zadržao svoje ministre u Vladi FBiH.

(PRESS)