Utorak, 30.04.2024.

ASA sa parnerima iz Njemačke počinje proizvodnju autodijelova za hibridna vozila

Subota, 18.07.2020. | Biznis

Njemačka “Selzer grupa” i sarajevska “ASA grupacija”, u vlasništvu vodećeg poduzetnika u BiH Nijaza Hastora, potpisali su u srijedu ugovore o saradnji kojima će za nekoliko mjeseci u općini Novi Grad Sarajevo biti otvorena nova tvornica, koja će upošljavati 300 radnika.

Riječ je o prozvodnji komponenti za transmisione sisteme hibridnih vozila, uglavnom za njemačke automobilske tvornice, s kojima “Selzer grupa” i sarajevska “ASA grupacija” odranije uspješno sarađuju.

Početak proizvodnje planiran je početkom 2021. godine, “Selzer grupa” će dopremiti moderna mašinska postrojenja, a “ASA grupacija” će pružiti kompletnu infrastrukturu te obuku i zapošljavanje radnika.

– Zadovoljstvo nam je da smo danas zvanično potvrdili saradnju sa “Selzer grupom”, koja je odlučila investirati u BiH i izabrala “ASA grupaciju” kao pouzdanog partnera za jedan takav korak. Ovo je još jedna potvrda opredijeljenosti “ASA grupacije” za jačanje bh. privrede kroz poduzetničku viziju, pružanje vrhunske usluge, kvalitetne infrastrukture i “one stop” koncepta za strane investitore koji žele ulagati u BiH – izjavio je Eldin Hadžiselimović, direktor “ASA grupacije”, te dodao kako činjenica da još jedna renomirana njemačka kompanija otvara svoje proizvodne pogone u BiH, i to u vrijeme globalne krize, upravo govori o prilikama koje se trenutno nude bh. ekonomiji.

Drugi detalji ove značajne poslovne operacije nisu saopćeni, ali “Slobodna Bosna” doznaje da je riječ o identičnom poslovnom modelu koji se pokazao veoma uspješnim u saradnji “ASA grupacije” i njemačkog “Veritas Groupa”.

U neposrednoj blizini nove proizvodne hale u Rajlovcu, koja je već izgrađena za njemačkog partnera “Selzar grupu”, od prije nekoliko godina nalaze se proizvodni pogodini firme “Veritas Automotiv”, nastali poslovnom saradnjom “ASA grupacije” i njemačke firme “Veritas Group AG”.

Njemačka firma “Veritas Group AG” također je renomirana kompanija koja se bavi proizvodnjom fluidnih sistema za gorivo, ulje, kočione sisteme i zrak za najveće svjetske automobilske brandove. U sarajevskom pogonu ove firme već radi 400 radnika, a planirano je proširenje proizvodnje i zapošljavanje još 400 radnika. Firma uspješno posluje, a kompletna proizvodnja namijenjena je za izvoz.

Nova kompanija “Selzer grupa” također je njemačka kompanija sa skoro stogodišnjom tradicijom, koja, također, proizvodi komponente za automobile, ali isključivo metalne, za razliku od firme “Veritas Automotive”, koja proizvodi plastične dijelove za hibridne automobile.

Kako smo doznali, svi radnici koji dobiju posao u novoj tvornici, proći će neophodnu edukaciju u Sarajevu, pod nadzorom njemačkih partnera.

Nakon proširenja postojeće tvornice “Veritas Automotive” i otvaranja novog pogona “Selzer grupe”, u industrijskoj zoni Rajlovac, u vlasništvu “ASA grupacije”, trebalo bi raditi oko 1.200 radnika.

(Slobodna Bosna)