Utorak, 22.10.2024.

Planirate odmor? Press donosi prijedlog kojem nećete odoliti – Krajinu u slikama

Subota, 18.07.2020. | BiH | Lifestyle

Iako tmuran i kišovit vikend nije inspiracija za planiranje godišnjeg odmora, sigurni smo da će fotografije iz prekrasne Krajine biti vaš apsulutni okidač za putešesvije.


Turistički znalci, ali i svi oni koji su boravili u ovom dijelu naše zemlje, složni su u jednoj stvari – da najljepše uspomene nose iz ovih predjela i da svaka fotografija izgleda kao razglednica.


Bilo da se odlučite za Štrbački buk – oazu zelenila koju krase najljepši vodopadi visine do 25 metara, Japodske otoke na kojim je priroda uz Unu ispisala najljepše pjesme, vožnju kajakom uz bajkovite prizore ili pak neke od starih gradova, poput onog u Jajcu sa kojeg se prožima pogled na jedan od najstarijih bosanskohercegovačkih gradova ili pak stari grad u Ključu, zasigurno ćete ostati bez teksta.


Posebnu priču, pak, kazuje stari grad Ostrožac, za kojeg kažu da nigdje nećete osjetiti prošlost tako “živom” i gdje su različite kulture i religije ostavile najljepše uspomene u zidinama sa bogatom tradicijom.


Una, kao biser i pokretač svega lijepog što krasi Krajinu, oduševitit će vas čistoćom, ljepotom, ali i brojnim avanturama za koje su se pobrinuli njeni vjerni čuvari i zaštitnici, a jedan od njih je i Amar Alagić, pokretač jedinstvene priče “Una Kayak safari”, gdje posjetioci mogu u vožnji kajakom osjetiti sve čari divlje i netaknute prirode koju nudi ovaj kraj.


Turistički predstavnici i samostalni poduzetnici potrudili su se posjetiocima obezbijediti i ugođaj takozvanih gazdinstava, pa tako eko sela poput “Čardaklija” ili pak “Natura art” nude jedinstven doživljaj uz njegovanje tradicionalnih vrijednosti, domaće hrane, domaćih životinja, nošnji i uživanja u svježem vazduhu i domaćinskom odnosu.


Iako mnogo puta opjevana i opisana, čini se da je Krajina najljepša na fotografijama.


Uzivajte!