Četvrtak, 24.10.2024.

Mačka kao sredstvo političkog marketinga: Imidž SDA sigurno neće promijeniti nijedna maca

Petak, 05.03.2021. | Kolumne

Ovih dana ćemo na virtualnim zidovima poklonika sekte Sebije Izetbegović imati priliku da gledamo nju i macu. Na prvi pogled, jedna simpatična fotografija, ali svako, ko iole zna bilo šta o marketingu, posebno o onome političkom, sa takvih fotografija može čitati samo jedno.

Ona je tu, ne odustaje, grčevito se i dalje bori za vlast, a  jako želi da  ljudi vide njeno humanizirano lice. Ona ne otpušta ljekare, ne podiže glas, ne vrijeđa, ne prijeti, nije nikad vulgarna, ne vodi zakulisne igre iza zavjese. Ona nije kćer oficira Jugoslovenske narodne armije -JNA, ona je, eto, supruga, ljekar,  heroj u bijelom, medicinski radnik koji jako voli životinje. Velikog psa drži kući, ali javno mazi male mace.

Šta običan glasač danas vidi kada se zagleda u SDA? Vidi Biseru, zavaljenu u svoju stolicu, čiji mandat će označiti briga za svog sina tj. bebu i rodbinu, briga za terenska vozila i  nediplomatski rječnik o zemljama sa nižim životnim standardom.

Kada gledate Biseru, vidite pohlepu. Kada gledate Sebiju, mnogi vide oholost. Kada se zagledate u Halida Genjca, Safeta Softića, vidite lijenost, odsustvo empatije i brige za narodne stvari. Taman, kada pomislite, da će SDA nešto dubinski da mijenja,  pojavi se Sebija s macom. Što u prevodu znači,  malo ćemo se humanizirati,  mijenjati imidž, približit ćemo našu  sliku narodu, ali nećemo ići nigdje, niti ćemo šta mijenjati.

Bisera je tu, Sebija je tu, Safet je tu, Halid je tu, Adil je tu, a i Šefik je tu.  Vječni i nezamjenjivi.  Dostavljat će nam slike s kućama, macama, slikat će se Bisera s Tukom, Pjanićem,  Teletovićem, davat će izjave o Mahmuljinu, vakcinama iz Srbije i bit će jako daleko od svoga posla. Promovisao je Bakir, Biserino diplomatsko iskustvo, koja evo nema, još ni jednog zvaničnog poziva iz Bijele kuće, od najviših zvaničnika Evropske komisije, nema je u UN-u,  Francuskoj, Engleskoj, Njemačkoj. 

“Nismo ništa zakovali”, izjava je Bakira Izetbegovića, najveće ikone SDA, a nakon sastanka s Draganom Čovićem i Miloradom Dodikom. A sve je zakovano. Blijedo, nejasno,  obeshrabrujuće. 

Sve navedeno je danas slika i vanjski imidž SDA. Fadil iz sudnice, sijedi i od funkcija iznemogli Šefik, Bisera zavaljena u fotelju ili sjedište terenca, Bakir blijed i nejasan,  generali poraženi i poniženi na izborima.

Imidž sigurno neće spasiti ni jedna maca u prolazu, koju uzgred, po sokacima hrane i za nju se brinu potpuno nepoznati, obični ljudi. Koji vide sve i glasaju. Na kraju, neka ostanu kakvi jesu, neka ništa ne mijenjaju. Ko zna u čemu je dobro?!

(PRESS)