Subota, 26.10.2024.

Rižina voda čini čuda za rast i obnovu kose

Utorak, 23.02.2021. | Lifestyle

Azijski narodi od davnina upotrebljavaju rižu, ne samo u prehrambene svrhe, već i u svrhu njege i ljepote. Mnogi ga čak smatraju ženskim simbolom plodnosti.

Ovdašnje žene vjekovima su koristile rižinu vodu kako bi pospješile rast duge i zdrave kose, što je tradicija koja se održala do danas. Žene sa zapada su, međutim, tek nedavno otkrile ovaj čarobni trik sa rižinom vodom koja kosu transformiše već nakon prve primjene.

Blagodati koje rižina voda ima za kosu

Rižina voda puna je antioksidansa, minerala, vitamina B i E i aminokiselina, a sve to zajedno zvuči kao božanska kombinacija za njegu našeg tijela i kose. Evo kako ova tečnost može doprinijeti vašoj kosi:

– Povećava elastičnost

– Daje sjaj

– Razmršava kosu

– Pospješuje rast kose

– Čini kosu snažnijom

Kako koristiti rižinu vodu za ispiranje kose?

Postupak ispiranja vrlo je sličan bilo kojoj maski za kosu – jednostavan je, ali zahtjeva malo vremena. Započnite s pravljenjem smjese.

Prvo isperite pola šoljice nekuhane riže, stavite je u posudu i potopite u 2-3 šoljice vode, nekih 30 minuta. Procijedite vodu u čistu posudu i pređite na tuširanje. Operite kosu šamponom, a zatim je prelijte rižinom vodom. Umasirajte je u korijen i ostavite 20 minuta. Na kraju, kosu isperite toplom vodom i gotove ste!

Da li je i vas zaintrigirao ovaj ekperiment sa rižinom vodom? Mi smo oduševljeni i svakako ćemo probati!