Nedjelja, 27.10.2024.

Evropskoj uniji nedostaje 3,8 miliona radnika

Ponedjeljak, 22.02.2021. | Biznis

Zemljama Evropske unije nedostaje 3,8 miliona radnika, pokazalo je Eurostat istraživanje. Najviše nedostaje medicinskog osoblja, radnika metalske struke, stručnjaka iz oblasti informativnih tehnologija. Najviše srednje i visokokvalifikovanih radnika, tačnije preko 1,2 miliona nedostaje u Njemačkoj.

Osim Njemačke, najviše radnika nedostaje u Velikoj Britaniji, i to 851.000, Češka 271.000, Holandija 256.000, Poljska 156.000, Belgija 149.000. Mnogo praznih radnih mjesta nalazi se i u Austriji (126.000) i Španiji (125.000). Švedskoj nedostaje 103.000, a Mađarskoj 87.000 stručnjaka i kvalifikovanih radnika.

Problem za budućnost – natalitet

Ono što može da se primjeti jeste da preduzeća u EU imaju sve više muke da nađu radnike s odgovarajućom stručnošću, a sve veći je paradoks da obrazovani mladi iz zemalja Unije ne uspjevaju da nađu posao. Potraga za radnim mjestima stalno je u porastu, a 45% kompanija u EU ističu da nisu u stanju da nađu profile zaposlenih s odgovarajućom stručnošću. U budućnosti će problem biti inatalitet, koji jenjava.  Tražnja naročito raste za kvalifikovanim radnicima: električarima, variocima, mehaničarima, kao i dobro obučenim prodavcima, inženjerima, stručnjacima za automobile i tehnolozima svih profila.

Koji profili nedostaju Nemačkoj?

Najveći nedostatak stručnjaka i radnika je u Njemačkoj, a kad je riječ o informatičarima, čak ne mora ni da se poznaje njemački jezik, dovoljan je engleski. 

Kako procjenjuje Vlada Njemačke, starenje stanovništva će u ovoj zemlji do 2030. izazvati manjak radne snage od 8%, a digitalizacija industrije traži nove stručne profile i potraga za novim kadrovima uzrokuje i novu konkurenciju. U industriji se trenutno veoma traže fakultetski obrazovani inženjeri, informatičari, matematičari, stručnjaci za sajber bezbjednost i zaštitu, kao i eksperti za vještačku inteligenciju. Potrebni su i vaspitači u dječijim centrima i domovima za stare ljude, bolničari, kuhari, ugostiteljski radnici i pomoćno osoblje. Traženi su i vozači i magacioneri.