Subota, 26.10.2024.

Koliko mjeseci poslije vakcine ne bi trebalo da planiraš bebu

Petak, 12.02.2021. | Lifestyle

Od samog početka pandemije Covida 19, postojala je neizvijesnost kako će virus uticati na majku, razvoj trudnoće i same bebe. Prof. dr Ana Mitrović Jovanović, jučer je podsjetila da je to pitanje sa kojim se od početka pandemije svakodnevno susreće.

Osnovni savjet, po danas važećim smjernicama, je da, prije svega, žene koje su trenutno u drugom stanju, na vakcinaciju ne treba ni da pomišljaju. One žene koje planiraju trudnoću trebalo bi da se vakcinišu, a da trudnoću odlože za tri do pet mjeseci poslije primanja druge doze vakcine, kazala je prof. dr Mitrović Jovanović.

Prvi rezultati, a na osnovu publikacija gdje je analizirano oko 130 porođenih žena oboljelih od Covida 19 pokazuju da se infekcija ne prenosi na dijete tokom trudnoće i porođaja, ali da se rizik ne može potpuno isključiti.

Vertikalna transmisija infekcije sa majke na bebu tokom trudnoće nije dokazana. Bebe intrauterino nemaju receptore preko kojih koronavirus može da uđe u ćeliju. Zato su sve žene koje su rodile djecu i tokom aktivne Covid infekcije rodile zdravu djecu, kaže doktorka.

Ali postoje situacije da su se djeca inficirala u prvom i drugom mjesecu života od nekih osoba koje su došle, recimo, da posjete bebu, jer se poslije rođenja taj receptor prirodno pojavljuje u ćelijama, naglašava doktorka.

Da li planirati trudnoću tokom pandemije?

Kao što se ne zna i za druge viruse, tako se još uvijek ne zna kakav će efekat po zdravlje ploda ostaviti Covid infekcija u prva tri mejseca trudnoće i kako će uticati na proces embriogeneze.

Za sada iskustva su dobra i nije primjećeno da ima veći procenat kongenitalnih anomalija ili veći procenat spontanih pobačaja ili ranih gubitaka trudnoće, ali, naravno, vrijeme će pokazati, zaključuje doktorica.

Evropsko udruženje za humanu reprodukciju je preporučilo sredinom marta 2020. godine da treba sačekati sa trudnoćom. U međuvremenu ove preporuke su promjenjene i nastavljeni su postupci vantjelesne oplodnje uz pridržavanje svih preporučenih mjera zaštite.

Zašto korona više utiče na mušku plodnost…


Profesorica se osvrnula i na nedavna saznanja kineksih naučnika da korona štetno utiče na plodnost muškaraca. Ona naglašava da situacija jeste ozbiljna, ali nije alarmantna.

Ovo je još jedna potvrda kada je u pitanju Covid infekcija, da nije ugrožena samo starija populacija, već naprotiv, mladi ljudi, koji nisu završili reprodukciju, kao i ljudi u reproduktivnom periodu, napominje doktorica.

Takođe, uočena je velika razlika između uticaja virusa na neplodnost muškarca i neplodnost žene. S obzirom na to da se već zna kako virusi djeluju i kakav je mehanizam njihovog uticaja potencijalno na neplodnost, slično je i u slučaju koronavirusa.

Kada zatrudniti?

Ovoga trenutka samo znamo da Covid utiče u aktivnoj infekciji. Da smanjuje plodnost, kao i dva i po mjeseca posle infekcije. Poslije tri do četiri mjeseca kada se osoba potpuno izliječi, ukoliko vodi zdrav život i primjenjuje higijensko-dijetetski režim, može se očekivati da se potpuno regeneriše proces spermatogeneze.

Upravo iz tog razloga važno je vakcinom zaštititi i ovu populaciju kako bi sačuvali svoju reproduktivno zdravlje.