Četvrtak, 24.10.2024.

Dokle smo to došli? Nema novih zakona, nema EU integracija, nema vakcina, nema investicija. Ima migranata, ima pokvarenih raspiratora, ima podobnih, nema sposobnih

Subota, 06.02.2021. | BiH | Kolumne | Najnovije | Vijesti

Vrh vladajuće i kako vole reći, najveće stranke, najsnažnije političke organizacije, posljednim kadrovskim rokadama pokušava od imidža spasiti što se spasiti može.

PIŠE: PRESS

U igru je u posljednja minutama ubačen je debitant i debatant Zahiragić. Na klupu su poslani Prevljak i Zildžić. Pokušava se  SDA rebrendirati i retuširati.  Zatvorio je za sviju mladi i odmorni Zahiragić  prostor u medijima, kao u vakat Sejo Bukva, Bosnin reket. Nemaju tu više šta reći Zvizdić, Genjac,  Osmanović,  Softić,  Zuko, zatim ni član Predsjedništva Džaferović, malo spora, ali ipak agilna ministrica vanjskih poslova Turković. Selmo Cikotić je svu pažnju usmjerio na migrante. Za sve društvene teme i dileme tu je maestro Zaha. 

Rezimirajući samo posljednju sedmicu,  vidjet ćemo da je dečko polemizirao ili pokušao polemizirati sa Igorom Stojanovićem, Dinom Konakovićem, Edinom Fortom, doktorom Gavrankapetanovićem. Zna momak sve o Četvorki,  izborima u Mostaru, gostovao je, diskutovao, brinuo za mlade bračne parove. Tema je dana, odgovara ljudima, a sposoban je u minuti da uputi kritiku prema tri političke partije i šest lidera.  Više se Izetbegović ponosi Harisovom hiperaktivnošću, nego novim haubicama iz Novog Travnika.

Ali, da ne bi neki ‘drnišlići’ zaključili da je ovo tekst o Harisu, nije. Nebitan je Haris, jer ako neće manje, neće SDA dobiti ni jedan glas više na Harisovoj gruboj pojavi. Ovo je tekst o političkom trenutku u kojem se nalaze Bosna i Bošnjaci.

Nema SDA, pa ni Haris, odgovore, zašto dnevni red Predstavničkog doma  više liči na dnevni red redovne skupštine nekog kulturno-umjetničkog društva. Nema novih zakona, nema izmjena, nema državnih strategija. Sve same informacije, bezlični izvještaji,  kadrovska pitanja. Ne čita klub SDA, ni to, što ima, i to smo se uvjerili, sami su priznali.

I to što ima na dnevnom redu, ne prolazi. 

Dom naroda je pod potpunom kontrolom SNSD i HDZ, čemu su, iako na sva zvona negiraju, doprinijeli politički stratezi iz SDA. U Vijeću ministara koje je Bakir formirao bez imenovanja i Vlade Federacije, Dodik i SNSD po prvi puta imaju predsjedavajućeg i tri ministarstva. Bošnjaci po prvi puta u svim državnim organima imaju manje od 30% vlasti i rukovodećih mjesta. Ostatak suvereno i zajednički drže SNSD i HDZ.

Nije ovo Vijeće ministara uspjelo da kupi ni paket vakcina, ali ipak se SDA usprotivila njegovoj smjeni.

Nema vakcina da se barem funkcioneri mogu javno vakcinisati i pohvaliti na zvaničnim stranačkim Facebook i Instagram profilima. Očekivali smo od Bisere Turković da nam svojim “jakim” diplomatskim kanalima obezbjedi frižider ili dva za transport i čuvanje vakcina.

Vlade Federacije nema vec treću godinu. Premijer se valja u tužilačkom blatu sa opskurnim Fahrudinom Solakom i Fikretom Hodžićem.

Respiratori još uvijek ne rade, a ne zna se ka’će.

Vlast u entitetu RS za Bošnjake ne postoji, sem kad treba praviti represiju. Ne čuju se reakcije bošnjačkih delegata u Vijeću naroda RS, kao ni poslanika u Skupštini RS. Dodikov entitet intenzivno usaglašava svoje zakonodavstvo, ne sa državnim, Aquijem i EU, nego sa Vučićem i Srbijom. Bosne i Hercegovine u njihovim zakonima nema, ili ima kada je treba osporavati.

Niko živ više ne prati zakonodavne aktivnosti tog bosanskohercegovačkog entiteta. Moć institicuja BiH je sve manja, kao i međunarodni rejting. 

Onaj ko je pažljivije pratio politički uspon Bakira Izetbegovića, te njegov sraz sa Sulejmanom Tihićem, mogao je slušati kako je upravo Bakir obećavao brze procese, brže donošenje odluka i jačanje institucija BiH, jačanje SDA. Indikativno je, da se slabljenje države Bosne i Hercegovine,  poklapa upravo sa jačanjem njegove unutarnje političke moći i uticaja.

Suprugu ovaj put treba zanemariti. 

Nema novih zakona, nema  EU integracija, nema vakcina, nema investicija. Ima migranata, ima pokvarenih raspiratora. Ima podobnih, nema sposobnih.

To je suština i priroda današnje vlasti. Strateški dugoročni interesi se prodaju za dnevne i jaranske. Takva će sudbina vjerovatno zadesiti i Mostar.

Većina naroda živi u očaju,  pod cizmom lokalnih moćnika. Bakiru Izetbegoviću, saradnici još uvijek pričaju lijepu priču, krive statistike i ‘fingirana’ istraživanja javnog mnijenja.

“Bakire, lažu te!”

Ili to Bakir Izetbegović već odavno zna, al ne haje.

Umjesto da se pogleda u ogledalo, više voli pratiti prenos sa Skupštine KS i čekati Bajdena.

Ni Bajden još nije došao, a ka’će ne znamo.