Utorak, 22.10.2024.

KUHAJTE SA IVANOM: Morski plodovi

Srijeda, 15.07.2020. | Lifestyle

Premda nam užurbani životni ritam i svakodnevica često ne dozvoljavaju vremenske slobode koje bismo željeli, mnogi uživaju gotovo terapijski u kuhanju.

Međutim, čak i najveći ljubitelji kuhanja ponekad dođu do tačke u kojoj se osjećaju kao da pripremaju nekoliko istih jela iznova i iznova. Ako ste se našli u ovakvoj situaciji, Ivana će da vam ponudi najnovije recepte i ideje. Ako ste, pak, prvi put u kuhinji – ne brinite, i kuhajte s Ivanom.

Danas je na meniju – kotlet lososa, lignje i dagnje (za svakog po nešto)

LOSOS

Losos je jedna od najzdravijih riba u svjetskim morima, a poznat je po narančasto-ružičastoj boji mesa. U sto grama lososa nalazi se oko 200 kalorija, ali i 20 grama bjelančevina. Iako se ne smatra dijetalnom namirnicom, preporučuje se jesti svima – uključujući i osobe na dijeti. Razlog za to krije se u obilju visokovrijednih sastojaka poput omega-3 masnih kiselina koje ubrzavaju metabolizam, ali imaju i druge blagotvorne učinke na ljudski organizam.

Blagodati lososa

  • Pozitivno djeluju na upalne procese u organizmu te na zarastanje rana.
  • Omega-3 masne kiseline smanjuju masnoću u krvi, pa se smatraju čuvarem srca i cijelog krvožilnog sistema.
  • Podižu raspoloženje, a neke studije ukazuju i da suzbijaju simptome depresije.

LIGNJE

Baš kao i drugi plodovi mora, lignje su vrijedan doprinos jelovniku koje će pridonijeti očuvanju vašeg zdravlja, spriječiti upale, ubrzati zarastanje rana, pomladiti vas, ali i definitivno pridonijeti osjećaju zadovoljstva – pogotovo onog koji slijedi nakon dobrog i zdravog obroka.

Dobar su izvor proteina, a također sadrže omega-3 masne kiseline, bakar, cink, vitamin B i jod. Sadrže bakar, koji je bitan za apsorpciju i metabolizam željeza te formiranje crvenih krvnih zrnaca.

DAGNJE

Dagnja je naša najčešća školjka i nalazimo je gotovo svuda na primorje. Raste u grozdovima i nije je teško sakupiti. Ljeti je meso dagnje dosta veće nego zimi. Kada se beru dagnje jako je važno brati ih sa čistih mjesta kako ne bi došlo do trovanja.

Ubranu, a otvorenu dagnju ne treba spremati, treba je baciti!!!

Sastojci potrebni za naš današnji ručak:

  • kotlet lososa
  • lignje
  • dagnje
  • kapula, bijeli luk, paradajz, brokula, manja mrkva, tikvica žuta i zelena, gljive, kukuruz, rukola i bosiljak.

Način pripreme:

1.Na ugrijanu platu stavimo komad aluminijske folije i na tome pečemo kukuruz. Ostalo povrće operemo i pripremimo za obradu

2. Gljive pržimo na malo maslinovog ulja i na kraju samo malo posolimo, tikvice isto tako samo što ih siječemo uzduž i pržimo ih u dobro zagrijanoj grill tavi zatim ih vadimo u tanjir, solimo, posipamo suhim koprom i bijelim lukom u granulama.

3. Brokulu i mrkvu kuhamo u slanoj vodi, zatim iscijedimo vodu i pred početak serviranja i njih ubacimo u grill tavu (kratko) na maslinovo ulje.

4. U posebnu šerpicu isjeckamo kapulu, čehnu bijelog luka i 1 paradajz i dinstamo dok skroz povrće ne omekša, pa zatim dodajemo oprane dagnje. Sve skupa se krčka još koji minut dok se dagnje ne otvore. Sklonimo da se ohladi u kašikom izvadimo dinstano povrće i isjeckamo u sjecku kako bi dobili divnu kremastu masu koju ćemo koristiti kao podlogu za naš današnji ručak. Pošto smo završili sve oko povrća, na kraju u grill tavi pržimo lignje i kotlet lososa.

Servirati po želji!

Dovoljno za 4 osobe.

Vrijeme pripreme 1h.

Prijatno i uživajte.


Za više recepata zapratite profil na instagramu: @lacucinadiivana