Subota, 26.10.2024.

Psiholog otkriva šta znači kada vas neko proganja i juri u snu: Evo kako vas podsvijest opominje!

Srijeda, 03.02.2021. | Lifestyle

Svaki čovjek sanja, samo što ne pamtimo svi svoje snove. I svi mi nekada imamo košmare, snove koji nas trgnu iz sna, uplaše i od kojih se preznojimo.

Neki loši snovi su rezultat naših unutrašnjih sukoba. U nama se budi emocija, ali mi je odmah potiskujemo koristeći svoj svjesni um.

“Emocija kasnije pronalazi način kako da se izrazi, a to se dešava u našim snovima “, objašnjava psiholog Hanan Parvez.

Na primjer, naiđete na profil prijatelja iz prošlosti na društvenim mrežama sa kojim odavno niste komunicirali.  Dok razmišljate o njemu, sjetite se i nekih njegovih loših osobina. To će vas podstaći da razmišljate da li stvarno treba ponovo da se vidite.

Time ste svjesno potisnuli želju za susretom, pa ćete ga vjerovatno ugledati u snu kao izraz potisnutih emocija“, slikovito opisuje.

Ona naglašava da se potiskivanje emocija ne dešava samo kad to radimo svjesno, već i kad je, iz bilo kog razloga, iskazivanje emocija ugroženo.

“Na primjer, počele su vam se javljaju misli kako vam se jede čokolada. Tada vas iznenada nazove neka vama bitna osoba. Odgovarate na poziv i zaboravite na konzumiranječokolade. Emocija ili želja da jedete čokoladu nije imala priliku da uđe u vašu svjest. Nenamjerno ste je potisnuli. Zbog takvih stvari često izgleda kao da sanjamo trivijalne stvari”.

Ako sanjate suprotstavljanje napadaču, ali borba nikako ne prestaje, to bi moglo značiti da se osjećate zaglavljeno u nekom životnom problemu i ne vidite izlaz. 

Kako kaže, postoje snovi kad, na primjer, sanjamo prijatelja koji nam je i u stvarnom životu prijatelj. Ali, postoje i simbolični snovi.

“Otkrivanje simbolike sna može biti nezgodno. Dobar početak je zapitati se: ‘Na što me podsjeća ovaj simbol? Šta mi prvo pada na pamet?’. Um koristi asocijacije za stvaranje simbolike. Simboli su subjektivni i mogu se razlikovati od osobe do osobe. Na primjer, letenje jednoj osobi može biti sloboda, drugoj uspjeh ili uzdizanje iznad drugih ljudi ” objasnio je psiholog.