Subota, 26.10.2024.

Trenirajte iako je doba korone, nemojte se zapuštati

Nedjelja, 31.01.2021. | Lifestyle

Pandemija koronavirusa imala je utjecaj na gotovo sve segmente života, pa tako i na način vježbanja, što ne mora nužno utjecati na izgled vašeg tijela.

Upravo zbog pandemije i posljedica koje ona donosi važnije je nego ikad da tjelesnom aktivnošću, uravnoteženom prehranom i potrebnim dodacima prehrani održavamo imunitet jakim i omogućavamo sebi da mentalno i fizički budemo zdravi.

Stručnjaci za fitness napominju da se jako kvalitetni treninzi mogu odraditi i kod kuće, bilo da je riječ o bodyweightu (uz pomoć vlastite težine) ili treninzima sa određenim rekvizitima (uz pomoć tegova, elastičnih traka, konopca za preskakanje itd.).

Bazne vježne, poput čučnjeva, sklekova i trbušnjaka neophodne su svima, bez obzira na starost ili efekte koje želite postići, a početnici već za četiri sedmice redovnog vježbanja, uz pravilnu ishrannu, mogu postići vidljive promjene.

Plank je također vrlo efektivna vježba koja štedi vrijeme, može se izvoditi bilo gdje, a daje odlične rezultate. Postoje dvije vrste planka – na podlakticama i na dlanovima, a i jedan i drugi daju odlične rezultate za mišiće corea i učvršćivanje ruku.

Pandemija je umnogome utjecala na industriju, a samim tim i na fitness, pa se tako svi više oslanjaju na internet, zbog čega se početnicima koji imaju želju da vježbaju, a ne znaju kako će doći do željenog cilja, savjetuju fitness aplikacije.

Sprave se postepeno mogu kupovati, shodno vlastitim mogućnostima, a osnovne stvari su bučice, nekoliko različitih elastičnih traka i, za djevojke, booty band. No, odlične treninge moguće je odraditi i bez sprava.

Fitness stručnjaci napominju da će, kako među profesionalnim sportistima, tako i među rekreativcima, ostati najbolji oni koji su se spremni prilagoditi.