Petak, 25.10.2024.

Čengić: Premijer Novalić nije čitao vlastiti plan vakcinizacije; Ovo nije prvi put da Vlada FBiH radi protiv interesa građana

Petak, 22.01.2021. | Na mreži

Poznato je da je na jučerašnjem sastanku koji je održan između predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije i entitetskih premijera Fadilom Novalićem i Radovanom Viškovićem dogovorena direktna nabavka vakcina protiv koronavirusa i to ruskog i kineskog proizvođača.

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Irfan Čengić (SDP) je na svom Facebook profilu podsjetio premijera Novalića i Vladu FBiH da pročitaju plan vakcinizacije u kojem jasno piše način nabavke vakcina.

Njegov status prenosimo u cjelosti:

Premijer Novalić nije čitao vlastiti plan vakcinizacije, Vlada FBiH ne smije nabavljati ruske i kineske vakcine.

Pozivam Vladu FBiH da poštuje vlastiti plan i brine se za zdravlje građana.

Ukoliko Vlasti RS žele da koriste ruske i kineske vakcine neka ih koriste, ali ne smijemo se igrati sa životima i novcem građana FBiH.

Na sjednici Parlamenta ću tražiti da zabranimo Vladi koju vodi Novalić da kupuje vakcine koje nisu odobrene od EU.

Ovo nije prvi put da Vlada FBiH radi protiv interesa građana i naših strateških partnera u interesu Kine i Rusije, ali o tome ću posebno govoriti.

U planu jasno piše:

“Vlada Federacije BiH i FMZ opredijeljeni su da cjepivo protiv COVID-19, koje će se primjenjivati u Federaciji BIH, mora biti registrirano u Europskoj agenciji za lijekove (EMA) koja primjenjuje visoke standarde sigurnosti u okviru bilo redovitog ili pak žurnog odobravanja stavljanja u promet, odnosno uporabe lijekova.

Sva cijepiva koja budu u primjeni u Federaciji BiH moraju imati odobrenje za stavljanje u promet izdat od EMA”, napisao je Čengić.