Petak, 25.10.2024.

Oglasio se Feđa Štukan nakon što su novine cenzurisale njegov odgovor

Petak, 22.01.2021. | Na mreži

Sarajevski glumac Feđa Štukan podijelio je sa javnošću putem svog Facebook profila, kako je dao intervjuu za novine međutim jedno pitanje kao i odgovor koji je dao je izbačeno iz teksta. A evo o čemu se radi.

Njegov status prenosimo u cjelosti:

Dao sam intervju za novine prije par dana, a jedno pitanje(i odgovor) je izbačeno iz teksta, valjda jer odgovor nekome nije po volji. Imam pravo da mislim i da govorim šta mislim i to pravo ću zadržati sviđalo se to nekome ili ne. Kad mi neko postavi pitanje, pretpostavljam da želi iskren odgovor. Ako ne želite da čujete šta mislim, nemojte me ni pitati. Ovo je cenzurisano pitanje i cenzurisani odgovor:

U šta verujete?


Ja ne vjerujem da čovjek treba da vjeruje u bilo šta. To ne mijenja ništa. Život se dešava oko nas, vjerovali mi ili ne. Homosapiens je samo jedna vrsta majmuna, previše si dajemo važnosti. Da li bog postoji? Ne znam, to ne zna niko. Na osnovu dosadašnjih saznanja, ne vjerujem, ako saznam nešto što će mi promijeniti mišljenje, vjerovaću naravno. Ono što sigurno znam, iz vlastitog iskustva, je da ne postoji život nakon ovoga. Bio sam sa one strane nekoliko puta. Da nema smrti, život ne bi imao nikakvog smisla. Smrt životu daje značaj. Trudim se da ovaj život, dok traje, živim punim plućima jer znam koliko je kratak i kako ga je lako izgubiti. Ljudi ne mogu shvatiti strahotu trajanja vječnosti, pričaju o tome kao da je nešto divno i priželjkuju to, a nemaju pojma o čemu pričaju. Vječnost je noćna mora koju je nemoguće prekinuti. Kakve god blagodeti da se nude. Sam koncept vječnosti je prestrašan. Ako ga prihvatite, to vam može obesmisliti život a taj život je jedini koji ćete ikad imati, ne bi ga se smjeli tek tako odreći, bez obzira čemu su vas učili. Ne smije se otaljavati život, životariti, pustiti da se on sam živi. Morate ga vi živjeti. Što intenzivnije. Pokušati iskoristiti vrijeme maksimalno. Jer ga nema puno. U to vjerujem.