Utorak, 22.10.2024.

Više od začina: Peršun razlaže kamence u bubrezima

Petak, 10.07.2020. | Lifestyle

Moramo priznati da je peršun pomalo ptcijenjena biljčica koju doživljavamo samo kao začin koji stavljamo pred kraj kuhanja većine jela i daje onaj posljednji dodir. Peršun pored sjajnog ukusa i arome posjeduje i mnoga ljekovita svojstva.

Peršun pomaže kod prevencije dijabetesa i liječenja bubrežnih obolenja, a najnovija istraživanja potvrđuju da ima i sjajna antikancerogena djelovanja.

Nutritivne vrijednosti: Peršun je veoma bogat mnoštvom nutrijenata uključujući vitamine A, C kao i minerale poput željeza i sumpora i na taj način ga čini sjanim dijetetskim dodatkom ishrani. Ako imate naviku da dan započinjete uz svježi smoothie, obavezno dodajte i malo peršuna što zbog okusa što zbog nutrijenata.

Antikancerogena svojstva: Najnovija istraživanja kažu da peršun sadrži veoma snažna antikancerogena svojstva koja djeluju kao antioksidanti koji uništavaju slobodne radikale prije nego što oni oštete DNK ćelije, a poznato je da ta oštećenja izazivaju kancerogena oboljenja.

Preventiva dijabetesu: U jednoj studiji objavljeno je da konzumiranjem peršuna snižavate rizik od dijabetesa za 26 posto. Peršun je jedan od najbogatijih prirodnih izvora miricetina i sadrži 8,08 mg na 100 g.

Kamenje u bubrezima: Peršunov list kao i korijen snižavaju količinu kalcij oksalata kod životinja, a to znači da imaju svojstvo da razlažu kamenje u bubrezima kod životinja koje pate od ovakvih oboljenja, a to znači da isti utjecaj može imati i na ljude.