Srijeda, 23.10.2024.

Turističke agencije kao i hotelijeri trpe velike posljedice koronavirusa – moguće poboljšanje ali od naredne godine

Četvrtak, 09.07.2020. | Biznis | Najnovije | Vijesti

Nakon što je danas Vlada FBiH razmatrala informaciju o stanju u ugostiteljsko-turističkom sektoru uzrokovano pojavom koronavirusa, zaključak o preraspodjeli sredstava u svrhu pomoći ovom sektoru nije usvojen, već će se čekati rebalans Budžeta.

Iz Solazur i Buena Vista agencije kažu da su već početkom godine bili suočeni sa prvim otkazima aranžmana. “Prvo smo otkazali Vietnam, a onda i sve aranžmane. koje smo za planirani za Italiju. Naše poslovnice nisu radile skoro puna 3 mjeseca i to je zaista uticalo na nas”, rekli su iz Solazura. 

Misljenja su da se trebalo više raditi na zaštiti turzima i općenito agencija u našoj zemlji.

“Mjere za očuvanje privrede su se morale puno ranije donijeti i početi provoditi. Minimalno da se očuvaju radna mjesta turističkih radnika, da se obezbijede plate i doprinosi. Počeli smo sa radom i imamo novih rezervacija, ali zaista se to ne može porediti sa prethodnom godinom I sve ide prilično sporo jer su ljudi u strahu.  Rezervacije se uglavnom rade za Neum, Tursku i Hrvatsku” , kazao je Omer Ibrahimagić, dodavši da ukoliko se stanje uskoro normalizuje, moguće je da se tek od naredne godine osjeti poboljšanje.