Subota, 26.10.2024.

Iz Centrotransa odgovaraju ministrici Đapo: Mi smo ukazali da je podjela novca diskriminatorna

Srijeda, 30.12.2020. | Biznis | Najnovije

Nakon jučerašnjeg sastanka direktora kompanije Centrotrans i federalne ministrice okoliša i turizma Edite Đapo o interventnim mjerama Vlade FBiH za pomoć privredi, iz Centrotransa su istakli kako je način raspodjele pomoći diskriminirajući.

Kako su istakli iz Centrotransa, direktor ove kompanije Safudin Čengić, na jučerašnjem sastanku ukazao je na diskriminirajući odnos prema privrednim subjektima.

“Ovom prilikom želimo naglasiti da je direktor Čengić, kao predstavnik Centrotransa, jučerašnjem sastanku prisustvovao s ciljem da se ukaže na neadekvatan i diskriminirajući odnos prema privrednim subjektima kada je u pitanju raspodjela finansijske pomoći, definisane Uredbom o dodjeli sredstava, a s ciljem pomoći ugroženim djelatnostima”, naveli su iz Centrotransa.

Iz Centrotransa također ističu kako su prije donošenja odluke Vlade FBiH o raspodjeli sredstava pomoći, ukazali na nedostatke ovakvog mehanizma.

“Na sastanku je zaključeno da način raspodjele sredstava nije adekvatan, te da nisu obuhvaćene sve ugrožene djelatnosti, čime su privredni subjekti dovedeni u neravnopravan položaj. Ukazujemo na činjenicu da smo na ovu temu, prije donošenja konačne odluke o raspodjeli sredstava od strane Vlade FBiH, dostavili dopis kojim smo ukazali na sve nepravilnosti i nelogičnosti Odluke o dodijeli sredstava, a s ciljem izbjegavanja nezadovoljstva potencijalnih korisnika ove pomoći”, ističu iz Centrotransa.

Za kraj, naveli su kako i dalje ostaju pri stavu da privrednim subjektima nije obezbjeđen ravnopravan pristup pomoći.

“I dalje ostajemo pri stavu da raspodjela pomoći ugroženim sektorima nije izvršena na pravedan način, odnosno da Uredbom i Javnim pozivom nije obezbijeđen ravnopravan pristup svim privrednim subjektima koji apliciraju za sredstva poreskih obveznika”, stoji u zaključku kompanije Centrotrans.