Utorak, 22.10.2024.

KUHAJTE SA IVANOM: Brancin u soli

Četvrtak, 09.07.2020. | Lifestyle

Premda nam užurbani životni ritam i svakodnevica često ne dozvoljavaju vremenske slobode koje bismo željeli, mnogi uživaju gotovo terapijski u kuhanju.

Međutim, čak i najveći ljubitelji kuhanja ponekad dođu do tačke u kojoj se osjećaju kao da pripremaju nekoliko istih jela iznova i iznova. Ako ste se našli u ovakvoj situaciji, Ivana će da vam ponudi najnovije recepte i ideje. Ako ste, pak, prvi put u kuhinji – ne brinite, i kuhajte s Ivanom.

Danas je na meniju – brancin u soli.

  • Prvi korak je odabir ribe

Riba pečena u soli je tradicionalan recept s kojim su svi, sigurna sam, barem upoznati, ako već nisu imali priliku jesti ovaj primorski specijalitet.

Odabir kvalitetne ribe je kao i kod svakog ribljeg jela najvažniji korak u ovom receptu.

Za ribu u soli najvažnije je da komad ribe bude što veći kako bi bio sočniji, a gušt u jedenju veći.

Ne morate brinuti o vrsti morske ribe jer na ovaj način možete pripremiti sve – od orade, brancina, kovača do zubatca.

  • Smjesa od soli

Bitna stvar kod ovog jela je zaštitni sloj od soli u kojem se riba peče. Postoji nekoliko načina kako ga pripremiti.

Ribu možete jednostavno posuti sa soli da je svu prekrije ili napraviti smjesu. So se svakako pri pečenju pretvori u smjesu sličnu glini.

Ivana savjetuje pravljenje smjese od morske soli sa bjelancima jer je puno lakše baratati sa smjesom i oblikovati je oko ribe.

Potrebni sastojci:

– brancin od 600-1000g

– 2 kg morske krupne soli (može i sitna)

– malo vode

– ruzmarin

– mediteranska mješavina začina (po izboru)

Način pripreme:

U veću zdjelu mutimo bjelanca dok ne postanu kao pjena. U to dodajemo 2 kg morske soli i malo vode. Rukom sjedinimo masu.

Biramo veći pleh kako bi nam riba u cjelosti mogla stati. Prvo stavljamo dio smjese u pleh (napravimo podlogu) debljine cca 1,5 cm na koju cemo staviti ribu. Na nju stavljamo prethodno začinjenu ribu i ostatkom smjese ribu “zašuškamo” tako da ne može ući vazduh.

Pečemo 1h na 200 stepeni.

Nakon pečenja, kada vidimo da se smjesa od soli stvrdnula, potrebno je kuharskim čekićem razlupati, pri tom vodeći računa da se ne opržimo.

Za ljepši performans, prije lupanja soli možemo preliti nekim alkoholnim pićem, te potom zapaliti dok alkohol ne ispari, a nakon toga krenuti sa lupanjem.

Vrijeme pripreme: 10 -15 minuta

Vrijeme pečenja: 1h

Prijatno i uživajte!

Za više recepata zapratite profil na instagramu: @lacucinadiivana