Subota, 26.10.2024.

EU odobrila spajanje vrijedno 38 milijardi dolara

Utorak, 22.12.2020. | Biznis | Najnovije

Europska komisija uvjetno je u ponedjeljak odobrila 38 milijardi dolara vrijedno spajanje italijansko-američkog automobilskog diva Fiata Chryslera i francuskog PSA, matične kompanije Peugeota, Citroena i Opela.

“Možemo odobriti spajanje Fiata Chryslera i Peugeota SA, jer će njihove preuzete obaveze olakšati pristup tržištu malih komercijalnih kombija i njihovo širenje”, rekla je potpredsjednica Europske komisije Margrethe Vestager u saopćenju za medije.

Taj je pristup važan samozaposlenima i malim i srednjim poduzećima u cijeloj Europi, naglasila je Vestager.

Uvjeti su uglavnom usmjereni na laka privredna vozila. Francuska će kompanija tako produžiti sporazum s Toyotom u tom segmentu, povećati joj kapacitete i sniziti transferne cijene vozila, rezervnih dijelova i opreme.

Fiat i PSA će, također, osigurati konkurenciji pristup mreži za popravak i održavanje kako bi pomogli novim firmama u širenju na tržištu.

Spajanje bi se trebalo dovršiti u prvim mjesecima 2021. godine, čime će nastati četvrta najveća svjetska automobilska grupacija, nakon Volkswagena, Renault-Nissan-Mitsubishija i Toyote.

Europska komisija u junu je pokrenula detaljnu istragu o planovima zbog bojazni da će ograničiti slobodno tržišno natjecanje u sve važnijem sektoru kombija.

Europska komisija ima ovlasti da postavi uvjete ili u potpunosti spriječi spajanja, podsjeća agencija DPA.