Petak, 25.10.2024.

Povrijedili su vas ne krivite sebe i ne pravdajte njihove postupke

Srijeda, 16.12.2020. | Lifestyle

Kako oprostiti njima koji su vas povrijedili, i sebi što ste to dopustili? Ne morate se pretvarati da vas ne boli ili da vas ne muče sjećanja na prošlost svaki put kada ponovo vidite tu osobu. Ne morate ubjeđivati sebe kako je to “u redu” što vam se desilo, kako je sve vaša krivica, ne morate oprostiti nekome ko je znao sve vaše strahove i natjerao vas da se s njima suočite. Nikada ne pravdajte nekoga ko vam je namjerno zagorčao život, kriveći sebe pritom.

Ne trebate pravdati nekoga ko je obećao da će vas usrećiti ili misliti na vas, ali njihovi su vam postupci više puta govorili suprotno. Ne biste trebali pravdati nekoga ko je vašu ljubav, dobrotu i tišinu uzimao zdravo za gotovo i nije cijenio vašu prisutnost u svom životu. Ne pravdajte nekoga ko nije uspio pridobiti vaše povjerenje.

Ne morate pravdati postupke nekoga ko je pokušao slomiti vašu osobnost, spontanost i iskrenost. Nekoga ko vas je osudio umjesto da vas shvati ii pruži razumijevanje. Nekoga ko vas je natjerao da osjetite potrebu za promjenom kako biste bili vrijedni njegove ljubavi. I sigurno ne biste trebali opravdavati nekoga ko vas je stalno tjerao da sumnjate u sebe. Niste krivi vi.

Ne morate pravdati nekoga ko vas je počeo cijeniti tek nakon vašeg odlaska. Nikako ne pravdajte osobu koja vas je prvo trebala izgubiti da bi shvatila koliko ste joj značili. Osoba koja se nije htjela boriti za vas kada je imala priliku. Osoba koja vas je mjesecima ponižavala.

Ali morate oprostiti sebi što ste to dopustili. Ne krivite sebe. Oprostite sebi za sve svoje pogrešne odluke, za povjerenje koje vas je prevarilo i za nadu da se sve može promijeniti.

Morate oprostiti sebi što ste zaboravili na stvari koje ste željeli i zasluživali i što ste u svoj život pustili osobu zbog koje ste patili. Morate oprostiti sebi što ste vjerovali u njihove “sladunjave” gluposti i prazna obećanja.
Morate oprostiti sebi za sva vremena kada ste im rekli da, umjesto ne. Morate oprostiti sebi jer vi jedini zaslužujete oprost. Inače nikada nećete biti izliječeni, a zaslužujete da budete izliječeni.

Iako opraštanje sebi neće promijeniti prošlost, ono će promijeniti vašu budućnost odnos koji imate prema sebi.