Petak, 25.10.2024.

Njemačka: Ministar ekonomije relativno siguran da lockdown ne vodi u recesiju

Utorak, 15.12.2020. | Biznis
Ikona potvrde Zajednice
Njemački ministar ekonomije Peter Altmaier izjavio je u ponedjeljak da je “relativno siguran” da drugi lockdown, koji stupa na snagu sredinom ove sedmice, neće gurnuti ekonomiju u recesiju.

“Relativno sam siguran da nećemo iskusiti recesiju poput one koja se dogodila proljetos”, rekao je Altmaier za radio postaju Deutschlandfunk.

Njemački bruto domaći proizvod (BDP) smanjio se za 9,8 posto u drugom tromjesečju, na vrhuncu prvog talasa globalne pandemije, ali je u trećem tromjesečju ponovno porastao, za rekordnih 8,5 posto, podsjeća novinska agencija DPA. Njemačka će zatvoriti sve trgovine osim onih nužnih za dnevne životne potrebe, kao što su klasična samoposluživanja i apoteke, u sklopu višesedmičnog zaključavanja koje pokriva razdoblje božićnih praznika.

Mjere bi trebale stupiti na snagu od srijede, 16. decembra, i trajati do 10. januara iduće godine. One uključuju i znatna ograničenja nametnuta školama i vrtićima, pri čemu će većina objekata biti zatvorena ili raditi samo u ograničenoj mjeri.

Djelomično zaključavanje u Njemačkoj koje je na snazi od početka novembra, u sklopu kojeg su zatvoreni barovi, restorani i objekti namijenjeni aktivnostima u slobodno vrijeme, smatra se nedovoljnim da bi se obuzdala pandemija.

(N1info)