Petak, 25.10.2024.

Glavne ekonomije u padu, Kina izuzetak

Nedjelja, 13.12.2020. | Biznis

Svijet je suočen sa najoštrijim padom ekonomije od kraja globalne finansijske krize te će ove godine pasti čak 5,6 posto, predviđa Konferencija UN-a za trgovinu i razvoj (UNCTAD).

Brojka koju je agencija objavila ranije ove sedmice optimističnija je od prethodne prognoze koja je očekivala da će se svjetska trgovina smanjiti za devet posto na godišnjem nivou. Prethodni najveći pad zabilježen je 2009. godine, kada je globalna trgovina robom pala 22 posto.

Međutim, UNCTAD je smanjio svoju prognozu za uslužni sektor, koji je teško pogođen naglim padom putničkih, transportnih i turističkih aktivnosti tokom pandemije. Pogođeni sektor na putu je da padne za nevjerojatnih 15,4 posto na nivoe koji su posljednji put viđeni devedesetih. Čak i nakon prethodne krize, trgovina uslugama opala je za manje od 10 posto.

Pandemija je također transformirala uobičajeno poslovanje 2020. godine, objavila je UN-ova agencija, dodajući da su morali prilagoditi statističke metode kako bi pružili najnovije podatke o ekonomskim padovima.

Većina glavnih ekonomija suočiće se s padom ove godine nakon što je izbijanje Covida-19 primoralo vlade da uvedu ograničenja kako bi zaustavile širenje smrtonosnog virusa.

Kina, koja se prva suočila s izbijanjem virusa i stavila ga pod kontrolu nakon strogih blokada, može postati jedini izuzetak. Druga najveća ekonomija na svijetu već je počela da se oporavlja, a trgovina joj cvjeta dok snažna potražnja za elektronikom i medicinskom opremom dovodi njen izvoz do novih maksimuma.

(Biznis Info)