Petak, 25.10.2024.

Ime za ljubimce koje je postalo popularno u Kataloniji u 2020.

Četvrtak, 10.12.2020. | Lifestyle

Pandemija korona virusa utiče na ponašanje stanovnika Katalonije do te mjere da neki svojim kućnim ljubimcima daju ime Kovid, pokazuje izvještaj katalonskog udruženja veterinara.

U Kataloniji, na sjeveroistoku Španjolske, najmanje je 36 životinja s imenom Kovid, od čega 27 pasa i 9 mačaka, prenosi portal “Index”.

“To je pokazatelj da se bolest covid-19 pretvorila u svakodnevnu stvarnost”, rekla je Kori Eskoda, predsjednica udruženja, za katalonsku radijsku stanicu RAC1. 

Udruženje je u objavljenom izvještaju analiziralo imena koja 7,5 miliona tamošnjih stanovnika najčešće daju svojim kućnim ljubimcima.

“Tokom lokdauna su mi poklonili psa”, objasnila je jedna djevojka na španskooj televiziji TeleCinco.

Ljudi je, kaže, začuđeno gledaju kada na ulici viče “Pazi, Kovid!”, obraćajući se svom psu.

Još više su se iznenadili vlasnici jednog hotela kada su se na recepciji pojavili djevojka i momak pa rekli: “Dolazimo s Kovidom”.

Pa ipak, to ime ne sviđa se mnogima.

“Baš neprimjereno”, odgovorila je jedna penzionerka na televiziji.

U Španiji se od izbijanja pandemije inficiralo korona virusom više od 1,7 miliona stanovnika od ukupno 47 miliona, a preminulo ih je 46.646.

Kovid, ime koje izaziva tjeskobu, nije međutim među najpopularnijima u Kataloniji. Psi se najčešće zovu  Lluna/Luna, što znači mjesec, pokazuje izvještaj u kojem je zabilježeno 32.558 pasa s tim imenom. Slijede Kira (20.962) i Nina (12.620). Lluna na katalonskom jeziku ili Luna na španskom takođe je i najčešće ime mačaka, budući da ih se 3.244 tako zove.