Četvrtak, 24.10.2024.

Ivana Marić: Vlast je dobra koliko je dobra opozicija

Četvrtak, 03.12.2020. | Na mreži

Svaki put kad bi me pitali koji su za mene dobri političari u BiH ja bih navela par imena, a među njima je uvijek bilo i ime Nermin Nikšić. Prema onome što ja o njemu znam, radi se o jako dobrom čovjeku koji se uvijek trudio da svima pomogne.

Međutim, upravo su mu ti ljudi, prema kojima je bio dobar, prvi zabadali nož u leđa. Njegov najveći problem je što dozvoli previše demokratije jer neki ljudi to očito ne cijene već zloupotrebljavaju. Njegov drugi problem je što se ne želi isticati u javnosti, a populizam je danas postao glavni adut političara, nažalost. On je neko koga nikada nećete vidjeti da se namješta da ga slikaju ili snimaju kako kao pomaže drugima, on ljudima pomaže bez prisustva kamera.

Uglavnom, ovo je bitna bitka za SDP, a i za sve nas jer je to do sada bila najjača opoziciona stranka i jedina stranka ljevice. Za nas je bitno da imamo nekoliko jakih stranaka, a ne njihove krhotine. Bitno je da imamo jaku NiP kao alternativu za SDA za one koji preferiraju desni centar. Bitno je i da imamo jaku Našu stranku jer je to profil stranke koji u Evropi doživljava najveći rast.

Vlast je dobra koliko je dobra opozicija tako da moramo imati jaku opoziciju ako želi imati istinsku demokratiju. Za BiH je bitno i da SDA ostane dovoljno jaka da bude konstruktivna opozicija nakon 2022. kako se NiP ne bi pretvorio u ovu sada SDA kao što je SNSD zamjenio mjesto sa SDS-om.

Do rukovodstva i članova SDP-a je da odluče da li će nastaviti putem propadanja ili će se zahvaliti lošim kadrovima, pokušati privući nove kvalitetne ljude i vratiti svoje birače, koji zadnjih godina lutaju, kako bi na narednim izborima, zajedno sa NS i drugim strankama opozicije izborili promjene i u drugim dijelovima BiH tj. FBiH, a ne samo u Sarajevu.