Utorak, 22.10.2024.

(VIDEO) “Ovo je pravi PATRIOTIZAM i LJUBAV prema svom rodu” Počelo čišćenje Jablaničkog jezera, učestvuje oko 60 VOLONTERA

Subota, 19.10.2024. | Najnovije | Vijesti

Šezdesetak volontera počelo je danas čišćenje smeća s obala Jablaničkog jezera.

Dvodnevnu akciju su nakon bujica i klizišta početkom mjeseca, koje su ga preplavile otpadom, organizirali ekološki aktivisti i lokalne turističke zajednice, piše Radio Slobodna Evropa.

Narednog vikenda planirano je čišćenje Grabovičkog jezera.

U poplavama i klizištima koje su zahvatile ovaj dio Bosne i Hercegovine 4. oktobra je stradalo 19 osoba koje su ukopane 15. oktobra u naseljima Donja Jablanica, Zlate i Djevor.

– Ovo je pravi patriotizam i ljubav prema svom rodu – jedan je od komentara.

Kiša je početkom oktobra aktivirala brojna klizišta, a najteža situacija bila je u Donjoj Jablanici. Nadležni u Vladi Federacije BiH tvrde da je obrušavanje kamenoloma uzrok velikog broja žrtava u Donjoj Jablanici. U poplava i klizištima je uništeno najmanje 230 objekata u Jablanici, a procijenjena šteta je oko 25.6 miliona eura.

Rok za podnošenje zahtjeva pravnih i fizičkih osoba za prijavu štete imovine koja je oštećena ili uništena uslijed nesreće uzrokovane velikim kišnim padavinama i klizištima na području Opštine Jablanica je 23. oktobra, navedeno je u zaključku opštinskog štaba civilne zaštite.