Srijeda, 23.10.2024.

Šok u Srbiji: Dječak Abdulah iz Novog Pazara izostavljen sa podijuma uprkos pobjedi u trci

Subota, 19.10.2024. | Najnovije | Vijesti

Iako je Abdulah Šehović osvojio prvo mjesto u trci na Krosu RTS-a, njegovo ime nije spomenuto prilikom dodjele nagrada, a na pobjedničkom postolju našla su se druga imena.

Na Krosu RTS-a, održanom 12. oktobra 2024. godine u Leskovcu, Abdulah Šehović iz Novog Pazara ostvario je pobjedu u trci za učenike prvih razreda na 500 metara.

Iako je zvanično osvojio prvo mjesto, njegovo ime nije spomenuto prilikom proglašenja pobjednika.

Na pobjedničkom postolju našli su se Viktor Kostić, Mihajlo Stevanović i Filip Stojanović, dok je Abdulah ostao neprimijećen, uprkos diplomi i medalji koju je dobio za svoj uspjeh.

Fotografije sa ceremonije jasno pokazuju nepravilnosti, jer Abdulah nije prisutan na postolju, iako je bio najbolji u svojoj trci. Ovaj incident izazvao je sumnje u moguću diskriminaciju, posebno prema Bošnjacima u Srbiji.

Roditelji mladog pobjednika istakli su da je njihov sin namjerno izostavljen iz službene ceremonije, što dodatno pojačava njihove sumnje.

Osnivač Krosa RTS-a, Stevan Kovačević, izdao je saopštenje u kojem je naglasio da se radi o grešci koja nije bila namjerna. On se izvinio zbog situacije i najavio da će 1. novembra posjetiti Novi Pazar kako bi se lično sastao s Abdulahom i njegovom porodicom, kako bi ispravio propust.

Takođe, Kovačević je pozvao uredništvo RTS-a da koriguje prilog o trci i uključi ispravne informacije o pobjednicima, osiguravajući da Abdulah dobije zasluženo priznanje.