Utorak, 22.10.2024.

Radovi na brzoj cesti Lašva – Nević Polje napreduju prema planu, završetak do kraja godine

Petak, 18.10.2024. | Biznis | Najnovije

Radovi na dionici brze ceste Lašva – Nević Polje, koja će olakšati putovanje kroz Srednju Bosnu, napreduju planiranom dinamikom, a očekuje se da budu završeni do kraja godine. Dionica dužine 4,8 kilometara, koja obuhvata radove od petlje Vitez do petlje Nević Polje, trenutno je u fazi asfaltiranja kolovozne konstrukcije, dok su u toku i radovi na izgradnji kružnog toka Nević Polje.

Prema informacijama iz Autocesta FBiH, osim asfaltiranja, izvode se i završni radovi na unutrašnjoj i vanjskoj odvodnji, humusiranju bankina i kosina, postavljanju rasvjete te saobraćajne opreme i signalizacije. Pored toga, uređuje se i korito rijeke Lašve, a vrši se izgradnja servisnih cesta.

U sklopu projekta provode se i aktivnosti definisane ugovorom o prijateljskom okruženju, u saradnji s lokalnom zajednicom. Gradi se novi most prema naselju Gladnik, potputnjak ispod brze ceste koji će povezati naselja Nova Bila i Nević Polje, te kanalizacioni kolektor Putićevo – Nova Bila.

Također, započele su pripreme za izgradnju LOT-a 4 koji prolazi kroz poslovnu zonu u Vitezu, dok je cilj da LOT 5 brze ceste kroz Lašvansku dolinu što prije bude spojen na magistralnu cestu M-5, čime bi ova važna dionica postala funkcionalna. U toku su i aktivnosti na dopuni projektne dokumentacije i procesu eksproprijacije, što su ključni preduslovi za početak gradnje novih dijelova ceste.