Četvrtak, 24.10.2024.

Društvenim mrežema kruži prijeteća poruka: Da li je ovo dojava o bombama upućena sarajevskim školama?

Utorak, 15.10.2024. | Najnovije | Vijesti

Danima unazad, gotovo od samog početka školske godine Sarajevu škole praktično ne mogu da rade. Na mail adrese kontinuirano stižu prijeteće poruke o postavljenim bombama, nakon čega, kako to protokol nalaže, uslijede evakuacije uposlenika i učenika, te KDZ pregledi objekata. 

Takva situacija se desila i danas, kada je više srednjih škola, putem maila, odnosno telefona obaviješteno da se u objektima nalaze postavljene bombe. 

Jučer je, nakon prijetnji i KDZ pregleda tokom kojih je ustanovljeno da su u pitanju bile lažne dojave, uhapšen jedan maloljetnik, a iz sarajevske policije nam je rečeno da se aktivnosti na identifikaciji i pronalasku onih koji upućuju takve poruke, nastavljaju. 

Društvenim mrežama kruži navodna poruka koja je školama upućena jučer.

U ovoj poruci, čija autentičnost nije potvrđena, stoji da je “ultimativni cilj” grupe koja stoji iza dojava “uništenje obrazovanja u ovoj državi”.

“Dobar dan. Zelim samo da vam javim da za moj ultimativni cilj unistenja obrazovanja u ovoj drzavi mi stojite upravo vi. Tako da sam pomocu mog tima postavio 4 bombe sirom srednje skole, na vama je da ih nadjete. Zelim vam srecu u tom postupku. Lijep pozdrav srdacno od grupe Unistenje Obrazovanja”, stoji u poruci.

image