Četvrtak, 24.10.2024.

BIHAMK osigurao pomoć vozačima čija su vozila oštećena u poplavama

Nedjelja, 13.10.2024. | Najnovije | Vijesti

Građani čija su vozila oštećena tokom poplava mogu očekivati besplatan prevoz vozila do najbližeg servisa ili, u slučaju manjih oštećenja, mehaničarsku pomoć na cesti. Sve što je potrebno je pozvati broj telefona za pomoć na cesti – 1282, a ekipe BIHAMK-a će, u skladu s mogućnostima, pružiti pomoć u najkraćem mogućem roku.

BIHAMK podsjeća da je broj pozivnog centra 1282 dostupan 24 sata dnevno.

Na magistralnom putu Jablanica-Mostar, saobraćaj za sve kategorije vozila je dozvoljen od 19 sati do 07 sati ujutro, dok je tokom dana (od 07 do 19 sati) saobraćaj obustavljen.

Put prema Blidinju ostaje zatvoren, dok je na dionici Konjic-Borci-Ruište omogućen prolaz putničkim, kombi i terenskim vozilima, uz naizmjenično propuštanje saobraćaja jednom trakom.

Na regionalnom putu Drvar-Glamoč (R-408) zabranjen je saobraćaj za vozila teža od 7,5 tona zbog oštećenja kolovoza, ali su alternativni pravci u funkciji.

Vozačima se preporučuje da prate upute lokalnih vlasti i koriste alternativne pravce tokom obustava.

Na magistralnom putu Šićki Brod-Gračanica (u mjestu Puračić) zbog javne manifestacije i velike frekvencije vozila formiraju se duge kolone, a saobraćanje je usporeno.

Zbog radova na autocesti Sarajevo sjever-Butila (vijadukt Reljevo) vozila saobraćaju jednom trakom. Na dionici Podlugovi-Visoko saobraćaj se odvija kroz preticajnu traku uz ograničenje brzine na 60 km/h zbog radova na bukobranima.

Na magistralnim putevima Matuzići-Doboj i Vitez-Kaonik, saobraća se usporeno zbog aktuelnih radova, uz naizmjenično propuštanje vozila, što tokom dana stvara duže kolone.

Radovi su aktuelni i na dionicama: Livno-Kamensko, Doboj-Gračanica, Kladanj-Živinice, Foča-Ustikolina, Tarčin-Konjic i Međeđa-Višegrad.

Na putu Rogatica-Ustiprača (zbog oštećenja mosta) vozila do 30 tona saobraćaju jednom trakom, dok je za vozila iznad 30 tona saobraćaj obustavljen.

Duga zadržavanja bilježe se na izlazu iz Bosne i Hercegovine na graničnim prelazima: Izačić, Velika Kladuša, Novi Grad, Kostajnica, Kozarska Dubica, Gradina i Gradiška. Na ostalim prelazima zadržavanja trenutno nisu duža od 30 minuta.

Saobraćaj za vozila preko 5 tona zabranjen je na graničnom prelazu Karakaj kod Zvornika. Teretna vozila se preusmjeravaju na prelaze Bratunac ili Rača, dok autobusi mogu koristiti prelaz Šepak.