Petak, 25.10.2024.

M-17 u funkciji, za sada bez zadržavanja, ali i iz Sarajeva i iz Mostara ide veći broj vozila (VIDEO)

Petak, 11.10.2024. | Najnovije | Vijesti

Magistralna cesta M-17 od večeras je ponovo puštena u promet, ali uz ograničenja.

Nakon niza aktivnosti usmjerenih na raščišćavanje magistralne ceste i uspostavljanje hitne komunikacije, danas je upravnik magistralnih cesta informisao Federalno ministarstvo prometa i komunikacija da su se stekli uslovi za prometovanje na magistralnoj cesti M-17 dionica 013 Jablanica 1 – Potoci.

Na osnovu toga, Ministarstvo je donijelo rješenje po kojem se omogućava saobraćaj za sva vozila u vremenskom intervalu od 19:00 do 07:00 sati na navedenoj dionici.

Iz Ministarstva su dodali da će tokom dana pomenuta dionica biti zatvorena za saobraćaj za sva vozila, s obzirom da se tako osiguravaju uslovi za nastavak potrage za nestalim osobama na području Donje Jablanice.

Ekipa Vijesti.ba zabilježila je kolonu automobila koji su nešto prije 19 sati u Jablanici čekali da magistrala bude puštean u promet.

Podsjetimo, saobraćaj na magistralnom putu M-17 između Sarajeva i Mostara, koji je bio u prekidu od petka i katastrofalnih poplava koje su pogodile područje Jablanice.

Za sada na ovoj dionici nema većih zadržavanja, međutim iz pravca Mostara, ali i Sarajeva, ide popriličan broj automobila, što bi u nastavku večeri moglo prouzrokovati duža zadržavanja.

Na magistarlnom putu M17 Konjic – Jablanica – Mostar se tokom bujičnih poplava dogodilo više odrona, klizišta i velikih nanosa, kao i devastacija donjeg i gornjeg stroja magistralne ceste.

Najkritičniji dio je lokalitet Donja Jablanica gdje se veliki dio kamenitog materijala obrušio na kompletno naselje i magistralnu cestu što je, nažalost, rezultiralo i ljudskim žrtvama.