Utorak, 22.10.2024.

Šta nenamjerni gubitak kilograma predstavlja za zdravlje?

Petak, 04.10.2024. | Lifestyle | Najnovije

Nova svjetska studija uspostavila je značajnu poveznicu između nenamjernog gubitka kilaže i povećanog rizika od dijagnoze karcinoma.

Ova veza je posebno jaka za određene tipove karcinoma, uključujući karcinome gornjeg gastrointestinalnog trakta,  kolorektalnog karcinoma i karcinoma pluća. Međutim, ovaj povećani rizik se nije odnosio na neke druge vrste karcinoma poput karcinoma dojke, genitourinarnog sistema, mozga ili kože.

Tako naučnici jasno savjetuju da svaka osoba koja izgubi na kilaži, pod uslovom da to nije namjerni gubitak, odnosno da osoba drži dijetu treba odmah da ode na pregled kod ljekara. Naravno, postoje brojni razlozi zbog čega može doći do gubitka kilaže i svaki gubitak ne podrazumijeva da postoji karcinom, ali je ipak važno prepoznati mogući rizik i posjetom ljekara spriječiti moguće komplikacije.

Istraživači su pregledali podatke čak 157.474 ispitanika. Oni su praćeni decenijama, a kilažu su samostalno prijavljivali svake dvije godine, a davali su i informacije o njihovoj fizičkoj aktivnosti i navikama u ishrani. Ovo je omogućilo istraživačima da naprave razliku između namjernog i nenamjernog gubitka kilograma.

Istraživači su otkrili da učesnici koji su nedavno izgubili na težini imaju značajno veći rizik od razvoja karcinoma.