Nedjelja, 27.10.2024.

Inspekcija: Kandidat SDA u Ilijašu sumnjivo nostrificirao diplomu i imenovan za direktora

Četvrtak, 03.10.2024. | BiH | Najnovije | Vijesti

Inspekcija provodi nadzor nad diplomom Nermina Hodžića kandidata SDA za načelnika Ilijaša. 

Sada je inspekcija utvrdila tačnost svih navoda kod prijavljenih sumnji u nostrifikacijskom procesu i kod imenovanja za direktora novog kandidata za načelnika u Ilijašu Nermina Hodžića (SDA).

Nostrifikacija diplome

Kako saznajemo, inspekcija je 30.09.2024.godine provela inspekcijski nadzor te utvrdila da je Hodžić upisao magistarski studij 2019.godine dok je tek 2021.godine nostrificirao diplomu stečenu u Iranu.

Faksimil inspekcijskog nadzpra  - Avaz

Faksimil inspekcijskog nadzpra. Avaz

Nostrifikacija diplome je, pored navedenog, upitna i sa aspekta osnova za nostrifikaciju što je “Mišljenje instituta iz Mostara”, kako inače nije procedura. Naime, mišljenje na nostrifikaciju daju i mnoge ilustanove i instituti u Sarajevu.

Nostrificirana diploma znači da je tek od dana priznavanja, kako inspekcija kaže 12.07.2021.godine, Hodžić tek priznat kao VSS obrazovani kadar u BiH.

Nezakonito imenovanje?

U isto vrijeme, navedeno lice se 2022. godine prijavilo na konkurs za direktora Javne ustanove KSC Ilijaš. Kao prvorangirani je i imenovan na tu poziciju.

Faksimil inspekcijskog nadzora - Avaz

Faksimil inspekcijskog nadzora. Fena

Imenovanje je uslijedilo svega 9 mjeseci nakon što je Hodžić nostrificirao diplomu prema zakonu u BiH. Navedeno znači da je kao VSS kadar, vremenski i faktički, mogao steći svega 9 mjeseci radnog iskustva kao VSS jer je upravo toliko prošlo od nostrifikacije. Nasuprot tome, imenovani je “uspio opravdati” 5 godina radnog iskustva, od čega dvije godine na rukovodnim mjestima, što je neupitno plod neke vrste falsifikacije i potencijalno krivično djelo.

Sve navode inspekcija je proslijedila Uredu za borbu protiv korupcije te nadležnom kantonalnom tužilaštvu. U narednom periodu ćemo nastaviti pratiti ovaj slučaj.