Nedjelja, 27.10.2024.

Prvi izlazak iz Turske: Električni automobil Togg stigao na sajam u BiH

Srijeda, 02.10.2024. | Najnovije | Tehnologija

Ponos turske automobilske industrije, električni SUV Togg T10X svečano je predstavljen na Generalnom BH sajmu ZEPS 2024, na štandu Istanbulske trgovinske komore.

Kao što je već od ranije poznato Republika Turska je zemlja partner ovogodišnjeg Generalnog BH sajma ZEPS 2024, a nacionalno učešće Turske sa oko 40 kompanija organizuje upravo Istanbulska trgovinska komora.

Šekib Avdagić, predsjednika Istanbulske privredne komore izrazio je veliko zadovoljstvo što je prisutan na ovom značajnom događaju zajedno sa kolegama iz Turske i BiH. Istakao je da se osjeća kao domaćin, a ne kao gost, naglašavajući važnost sajma ZEPS kao platforme koja ne samo da približava poslovne ljude, već i jača prijateljske odnose između dvije zemlje.

“Posebno je značajno to što je ovdje predstavljena turska automobilska marka TOGG, koja se prvi put našla van granica Turske. To je veliki korak i pokazuje koliko nam je važna Bosna i Hercegovina”. On se zahvalio ministru trgovine Republike Turske Omeru Bolatu, što im je omogućeno da Republika Turska bude ove godine zemlja partner ZEPS-a, mada su nastupi Istanbulske komore isplanirani dvije godine unaprijed.

Foto: Akta.ba

Ambasador Republike Turske u BiH, Sadik Babur Girgin je izrazio zadovoljstvo što su se inovacije kao što automobil TOGG, našle na sajmu ZEPS.

“Također želim se zahvaliti ministru Šibonjiću i predsjedniku Avdagiću na prisustvu Turske kao zemlje partnera ovogodišnjeg Generalnog BH sajma ZEPS. Između Turske i Bosne i Hercegovine se odvijaju intenzivni diplomatski i prijateljski odnosi i želimo da se oni poboljšaju i podignu na novi nivo napretka”, kazao je ambasador Girgin.

Turski nacionalni automobilski i globalni mobilni brend Togg privukao je veliku pažnju posjetilaca, koji su imali priliku da se upoznaju sa vozilom i dobiju informacije o budućim modelima.

togg

Do sada je isporučeno oko 20.000 jedinica T10X, a prvi proizvedeni model je uručen turskom predsjedniku Erdoganu.

Podsjetimo, Turska Joint Venture Group, ili Togg, predstavila je prvi prototip električnog vozila u zemlji u decembru 2019. Tri godine kasnije kompanija je započela fazu masovne proizvodnje svog prvog SUV modela – T10X, i počela ga isporučivati ​​kupcima prošle godine.

Togg ima ambiciju postati lider u segmentu električnih vozila ne samo u Turskoj, već i na međunarodnom tržištu. Fokusira se na inovacije, održivost i ekološku prihvatljivost.

Uz snažnu podršku vlade i lokalnih kompanija, Togg se nada da će postati značajan igrač u globalnom tržištu električnih automobila, piše Akta.