Ponedjeljak, 28.10.2024.

Najčešće greške koje uzrokuju kvarove: Stručnjaci otkrivaju ključne probleme i razlike između muškaraca i žena u vožnji

Nedjelja, 29.09.2024. | Najnovije | Vijesti

Vozači često čine greške koje mogu dovesti do ozbiljnih kvarova na vozilu, a na ovu temu su se osvrnuli Almir Cero, inženjer mainstva, BIHAMK, i Edin Mehić, profesor praktične nastave u Srednjoj školi za promet i komunikacije Sarajevo i automehaničar.

1. Ignoriranje kvarova i zvukova: Prema Ceru, najveći problem nastaje kada vozači ignoriraju rane znakove kvara. Manji kvarovi mogu povući druge probleme, što na kraju rezultira velikim troškovima popravka.

2. Zanemarivanje signalnih lampica: Mehić ističe kako mnogi vozači ne reagiraju na upozorenja na instrument ploči, što može dovesti do ozbiljnijih oštećenja.

3. Loše održavanje guma: Odabir guma je ključan, prema Ceru. Starost guma, posebno zimskih, kao i raznolikost šara, može utjecati na sigurnost, posebno kada se radi o vozilima s pogonom na sva četiri kotača.

4. Vožnja neprilagođena uvjetima: Vožnja po neravnim cestama, prebrza vožnja i neekonomična upotreba vozila ubrzavaju trošenje dijelova i uzrokuju kvarove.

Tko češće oštećuje vozilo – muškarci ili žene? Mehić navodi da žene češće prave manja oštećenja poput ogrebotina, dok muškarci obično uzrokuju veće, skuplje štete. Žene su, prema sugovornicima, elegantnije u vožnji, dok su muškarci agresivniji.